Жадан закликає підписати петицію про присвоєння Героя України загиблому підполковнику 92-ї бригади

Командир штурмової роти Валерій Дейнеко загинув 2 жовтня 2023 року.

Відомий харківський письменник і музикант Сергій Жадан закликає доєднатися до збору підписів під петицією на сайті Президента України.

Йдеться про присвоєння звання Героя України (посмертно) командиру штурмової роти штурмового батальйону 92-ї окремої штурмової бригади Валерію Дейнеці.

«Буду невимовно вдячний, якщо ви підтримаєте цю петицію. Знав Валерія, допомагав їхньому підрозділу. Тепер маємо дбати про пам’ять», — звернувся Жадан до своїх прихильників у Facebook.

Валерій Дейнека під час осіннього контрнаступу 2022 року звільняв території Харківської, Луганської та Донецької областей. Останні дні свого життя воював в районах Кліщіївки та Андріївки на Донбасі. Разом з бійцями своєї роти виявив неабияку мужність, відвоювавши кілька ворожих позицій. Звання героя України йому просять надати за порятунок особового складу під час евакуації поранених.

«Незважаючи на поранення, офіцер організував піший відхід очолюваної ним групи під обстрілами противника на відстань 5 кілометрів до пункту евакуації. Перемістившись до пункту евакуації близько 19 год 30 хв та ризикуючи своїм життям він залишився на евакуаційній точці разом з тілом загиблого бійця, при цьому забезпечивши евакуацію автомобілем у першу чергу поранених та боєготових підлеглих в безпечне місце», — йдеться в петиції.

Підполковник загинув під час другого етапу евакуації, під артилерійським обстрілом. 

Підтримати петицію можна за посиланням.

Для збору підписів лишилось ще 50 днів. До 25 тисяч не вистачає трохи більше 3000 підписів. 

Джерело

Новости Харькова