Начальника «Бази палива» з Харківщини ув’язнили на десять років за роботу на окупантів

Вирок отримав Євген Шило.

У суді колаборант визнав провину лише частково.

24 квітня Червонозаводський районний суд Харкова виніс вирок начальнику так званої «Базы топлива и нефтепродуктов Купянской железной дороги» Євгену Шилі, яку створили під час окупації загарбники. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді десяти років тюрми з позбавленням обіймати посади в органах влади та на держпідприємствах залізничного транспорту України на 12 років. Також у нього конфіскували майно. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Слідчі встановили, що раніше Шило обіймав посаду бригадира з поточного утримання та ремонту колії та штучних споруд у виробничому підрозділі «Куп’янськ-Південна дистанції колії» Південної залізниці.

Під час окупації Шило знаходився у Куп’янську. На початку липня 2022 року Шило добровільно прийняв пропозицію окупантів та влаштувався до так званої «Базы топлива и нефтепродуктов производственного подразделения локомотивного депо «Купянск» Купянской железной дороги». Він став начальником.

На посаді колаборант перебував до 10 вересня того ж року. Він займався обліком зберігання та використання паливно-мастильних матеріалів, відповідав за забезпечення таких матеріалів автотракторної техніки, тепловозів, спеціального самохідного рухомого складу, приймав від окупантів на зберігання паливно-мастильні матеріали та передавав їх. Відомо, що наприкінці липня він передав представникам збройних формувань Росії 122 000 літрів дизельного пального.

У суді Шило визнав провину частково. Він заявив, що не хотів нашкодити Україні, Росії не допомагав. Шило стверджує: його керівник сказав співробітникам бази, що вони будуть під час окупації займатися охороною, але пізніше залучив їх до прийняття від окупантів палива. Ще за деякий час керівник запропонував Шилі посаду начальника бази. Під час тієї розмови, за словами Шила, був присутній окупант, який став йому погрожувати, що він не побачить родини, якщо не погодиться на посаду. 

«Він пояснив, що на час захоплення Куп’янська окупаційними військами рф він працював бригадиром на базі палива Локомотивного депо підрозділу Південної залізниці, коли йому подзвонив його керівник та повідомив, що всі працівники будуть виходити на роботу «сторожувать». Так тривало до початку червня 2022 року. 5 червня керівник зібрав збори колективу бази палива та повідомив, що росіяни будуть завозити на базу паливо, яке треба прийняти. 10 червня відбулося прийняття палива до ємностей на базі. У цей час його викликав до себе начальник Локомотивного депо та запропонував посаду начальника бази палива, при цьому був присутній якийсь російський військовий, який повідомив, що якщо він не погодиться, то своєї сім’ї більше не побачить. Каже, що в нього не було виходу, але трудовий договір з окупаційною владою він не підписував. У серпні 2022 року він отримав заробітну плату близько 20 000 російських рублів», — розповів ХАЦ.

У суді свідки підтвердили те, що Шило працював начальником бази під час окупації.

Винним Шила визнали за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

Як писав KharkovNEWS.info, російського агента «Лексуса» з Вовчанська ув’язнили на 15 років. Чоловік розвідував для окупантів інформацію про пересування техніки та озброєння української армії.

Джерело

Новости Харькова