Підприємцям Харківщини удвічі збільшили розмір грантів на розвиток

Держава надасть до пів мільйона гривень на старт або розвиток бізнесу.

Підприємці можуть витратити грантові кошти, зокрема на закупівлю обладнання.

У п’ятницю 26 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про збільшення розміру грантів для підприємців Харкова та області для старту або розвитку бізнесу. Згідно із рішенням, підприємці зможуть отримати удвічі більші гранти — до 500 000 гривень (раніше було до 250 000 гривень). Також на засіданні міністри внесли зміни у грантову програму «Власна справа» та її ветеранський компонент щодо покращення умов для тих, хто отримує гранти.

«Підприємці Харкова й області зараз працюють в надзвичайно складних умовах через постійні ракетні обстріли ворога, який цілеспрямовано знищує енергетичну інфраструктуру регіону. Через блекаути бізнес або простоює, або працює на генераторах. Щоб підтримати малих підприємців, ми надаємо їм можливість взяти грант до 500 тис. грн за програмою «Власна справа», кошти якого можна витратити, зокрема, на придбання обладнання, необхідного для роботи в таких екстремальних умовах. Це рішення — один із практичних результатів зустрічі із бізнесом під головуванням Президента Володимира Зеленського, яку ми проводили в рамках політики «Зроблено в Україні», — розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко. 

У рішенні сказано, що підприємцям нададуть від 50 000 до 500 000 гривень для початку або розвитку бізнесу. Гроші вони зможуть витратити на закупівлю або лізинг обладнання, придбання сировини, матеріалів, оренду приміщення. Мікрогранти нададуть і діючим підприємцям, і тим, у кого немає досвіду у підприємництві.

Які ще зміни до програми «Власна справа» вніс Кабмін:

  • фізична особа, яка зареєструється як фізична особа-підприємець, зможе отримати мікрогрант у 75 000 гривень,
  • грант нададуть ветеранам зі складу добровольчих формувань,
  • гранти зможе надавати Державний центр зайнятості, якщо стосовно людини не відкрити судові справи, виконавчі провадження та вона не має податкового боргу,
  • отримувач зможе підтверджувати сплату податків та єдиного соціального внеску у Держцентрі зайнятості, якщо такої інформації немає у Пенсійному фонді або Державній податковій службі,
  • визначили випадки, які вважатимуть нецільовим використанням грантових коштів,
  • отримувач може змінити цільове призначення гранту (треба подати заяву у регіональний центр зайнятості або у кабінеті отримувача у «Дії»).

Як писав KharkovNEWS.info, переселенцям із Харківщини пропонують гранти на бізнес. Участь у програмі може взяти крафтовий і сервісний бізнес.

Джерело

Новости Харькова