В армію не через ТЦК. У Харкові відкрили перший центр рекрутингу до війська

Бригади починають самостійно набирати новобранців.

У 92-й бригаді вирішили самостійно зайнятися пошуком новобранців та відкрили в Харкові рекрутинговий центр. 

У ЗСУ більше не покладаються виключно на мобілізацію від територіальних центрів комплектування. Бригади почали власноруч набирати та готувати добровольців. Відтепер такий «відділ кадрів» працює і в Харкові.

Потрібні мотивовані

Центр рекрутингу 92-ї окремої штурмової бригади ім. Сірка розпочав роботу 11 березня. Відкрили його саме в Харкові, бо 92-га бригада — харківська, тож шукатимуть жителів області, бо багато хто з них хочуть служити у своїх бригадах, а мобілізація через ТЦК такого вибору не дає. 

«Люди вже телефонують та заповнюють анкети. Найбільше зараз нам потрібні піхотинці, але в нас є різні посади. Головне — щоб це були мотивовані люди, а не просто — «кудись піду», і все. Якщо людина має досвід служби, то це було б добре, але ми беремо і без нього. Набираємо переважно чоловіків, жіночі посади є, але їх не так багато — у нас більш бойові посади», — розповіла KharkovNEWS.info речниця підрозділу Тетяна Рудь.

Більше потрібні піхотинці, але є вакансії і для танкістів. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Зараз 92-га бригада шукає бойових медиків та операторів БпЛА, танкістів та стрільців, артилеристів та снайперів, саперів та водіїв. І хоча на посади, що потребують довгострокової спеціальної підготовки, набирають переважно людей з досвідом, стати танкістом можна, навіть не маючи попередньої підготовки.

«Спочатку людина проходить базову військову підготовку, а потім вже будемо дивитися, куди його, які людина має навички, наприклад, він ремонтник гарний, тож цим і займатиметься», — пояснює Тетяна Рудь.

Базова підготовка триває 40 днів, спеціалізована — три місяці. Поки боєць не пройде злагодження зі своїм підрозділом, на бойові завдання його не відправляють. Що стосується зарплати — то вона в бригаді така ж, як і скрізь у ЗСУ — від 22 000 в умовному тилу до 120 000 на місяць в зоні бойових дій.

Якщо кандидат пройде співбесіду, він потім все одно має мобілізуватися через ТЦК, але вже — з відношенням від командира, що він іде на конкретну посаду в конкретний підрозділ. За домовленістю з центрами комплектування його у такому випадку не можуть мобілізувати до іншої частини.

Як зв’язатися з рекрутинговим центром?

Потрібно зателефонувати за номерами:

  • +38 (096) 92-92-922
  • +38 (099) 68-09-365

або заповнити анкету за посиланням. 

Досвід добровольців

Самостійний рекрутинг бригади ЗСУ перейняли у добровольчих підрозділів. Найбільший досвід в цьому має 3-тя окрема штурмова бригада, що колись називалася полк «Азов». Бригада від початку, з 2014-го року, сформована виключно з добровольців, активістів Євромайдану, що з барикад революції відразу відправилися на війну, принципу добровільності тут не зраджують і зараз. 

Бригада має рекрутингові центри у Києві, Львові та Дніпрі, окремо працюють рекрутери іноземців. Кандидат може безкоштовно пройти короткий семиденний тренінг, аби визначитися із майбутньої військовою спеціальністю. Можна перевестися сюди і з інших бригад, але цей процес складний. Як розповів KharkovNEWS.info солдат із 127-ї бригади ТРо (ім’я військовослужбовець просив не називати, оскільки він не уповноважений давати коментар), пів року тому він спробував перевестися до 3-ї штурмової, але командир його не відпустив.

Самостійно набирали людей на початку повномасштабного вторгнення добровольчі підрозділи «Хартія» та «Кракен», причому в «Кракен» брали тільки людей з бойовим досвідом. Тепер 13-та бригада оперативного призначення Національної гвардії» Хартія» також має власний рекрутинговий центр, можна зв’язатись із підрозділом за телефоном:

0 800 350 901.

«Гранатометник, оператор БпЛА, снайпер і навіть пекар — є велика кількість спеціальностей, з якими можна бути корисним у цій війні», — кажуть про потреби в рекрутинговому центрі «Хартії».

На початку цього року досвід добровольчих підрозділів почали переймати класичні, старі бригади ЗСУ. 12 лютого у Львові відкрили перший Центр рекрутингу до української армії — там можна обрати посаду не в конкретній бригаді, а з багатьох пропозицій.

Найбільше вакансій в ЗСУ — для водіїв. Скрин з сайту Work.ua

Із середини листопада 2023 року ЗСУ також розміщують вакансії на чотирьох рекрутингових платформах: Lobby X, OLX, Work.ua та Robota.ua. Як розповів в інтерв’ю виданню АрміяInform  представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець, проєкт виявився вдалим. До ініціативи долучилися понад 500 підрозділів, а їхні оголошення отримали 50 тисяч відгуків. Але не обійшлося й без труднощів: кандидати скаржаться, що не отримують відповідь тижнями.

«Ми розуміємо, що на практиці десь є офіцер-кадровик, який розмістив вакансію. Йому «звалились» дві сотні заявок, наприклад. Він відібрав тих, які йому найбільше за профілем підходять. З тими людьми сконтактував. А для решти — у нього немає часу», — пояснив Бежевець.

За його словами, в Міністерстві сподіваються найближчим часом налагодити процес, а в майбутньому створити власну Агенцію рекрутингу, де могли б працювати демобілізовані військовослужбовці або родичі військових, які знають зсередини, як працює армія. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова