Місяць після ракетної атаки: як виглядає знищена ТЕЦ-5 (фото)

У машинному відділенні знищене обладнання, яке виготовляли в Росії.

Російська атака на енергомережу Харківської області 22 березня була найпотужнішою з початку повномасштабної війни.

Окупанти знищили ТЕЦ-5, Зміївську ТЕС та всі трансформаторні підстанції. Через місяць після атаки на ТНЕЦ-5 показують масштаб руйнувань та кажуть, що поки що не розуміють, яким чином можна відновити електроцентраль: чекають рішення проєктантів. Найбільші пошкодження — у машинному залі. Тут зруйноване обладнання, яке не виготовляють в Україні.

«Сьогодні важливо відновитися, придумати якісь варіанти відновлення тяжко, тому що це все обладнання радянське, нам треба зараз перепрофільовуватися на європейське якесь обладнання. Це ускладнює нашу ситуацію, але іншого виходу у нас немає.. Відновлення станції — це роки. Скільки років — це тяжко сказати. Відновлення зараз хоча б основних частин машинного залу — це першочергове завдання і тут ці роботи триватимуть не місяць, вони довготривалі», — розповів директор ТЕЦ-5 Олександр Мінкович «Суспільне. Харків».

На ТЕЦ-5 пошкоджене силове обладнання, без якого генерація електроенергії неможлива. До нового опалювального сезону на підприємстві намагатимуться відновити обладнання хоча б частково, але для цього потрібен захист ППО. Інакше відновлення не матиме сенсу. 

У 2023 році росіяни били по ТЕЦ-5 дев’ять разів, тоді збитки від обстрілів сягнули мільярда гривень.

За словами Мінковича, до початку повномасштабної війни ТЕЦ-5 виробляла половину електроенергії для Харківської області та третину опалення — для Харкова.

Як писав KharkovNEWS.info, російські обстріли знищили основні теплогенеруючі підприємства Харкова. ТЕЦ-5 забезпечувала теплом чверть усіх споживачів міста, ТЕЦ-3 — іще третину. Місту необхідно в найкоротші терміни повністю замінити систему опалення. Такого у світі ще ніхто не робив.

Перед мерією Харкова та військовою адміністрацією області стоїть безпрецедентний виклик: за шість місяців, які лишилися до опалювального сезону, придумати, як саме забезпечити теплом мільйонне місто і замінити підприємства теплової генерації. Як варіант розглядається децентралізація системи опалення.

Фото: «Суспільне. Харків». Фото: «Суспільне. Харків». Фото: «Суспільне. Харків». Фото: «Суспільне. Харків». Фото: ХОВА. Фото: О. Кучеренко. ПопереднійНаступний

Джерело

Новости Харькова