Три харківські університети включили до міжнародного рейтингу

У переліку із 1500 закладів вищої освіти — 11 українських.

Три харківських виші увійшли до світового рейтингу.

28 червня опублікували рейтинг найкращих університетів світу QS World University Rankings-2024. Його склала консалтингова компанія Quacquarelli Symonds (Велика Британія). До переліку увійшли 1500 закладів освіти, серед них одинадцять українських вищих закладів освіти, зокрема три харківських.

Харківський національний університет ім. Каразіна посів позицію 690-700 у рейтингу серед усіх вишів та другу — серед українських.

«Університет зберігає першість серед українських ЗВО за співвідношенням викладачів і студентів, а також за кількістю іноземних викладачів», — розповіли у ХНУ ім. Каразіна.

На першому місці серед українських вишів перебуває Київський національний університет ім. Т. Г. Шевченка (681-690 місце). Ще один харківський заклад вищої освіти, що потрапив у рейтинг, — це Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут». Його віднесли на 901-950 позицію у глобальному рейтингу та на четверту — у рейтингу серед українських вишів. Харківський національний університет радіоелектроніки посів місце 1201-1400 та десяте з-поміж закладів вищої освіти України.

Автори рейтингу розповіли, що цього року було запроваджено три нових показники — сталість, результати працевлаштування та міжнародна дослідницька мережа.

«Результати базуються на аналізі 17,5 мільйонів наукових робіт і експертних думках понад 240 000 викладачів і роботодавців», — пояснили на сайті рейтингу.

У ХНУ ім. Каразіна зазначили, що саме через введення нової методології рейтингу виші з України посіли нижчі місця, ніж минулого року. Раніше враховували репутацію в академічному середовищі, цитованість наукових публікацій, співвідношення кількості викладачів і студентів, ставлення роботодавців до випускників, відносну чисельність іноземних викладачів та кількість іноземних студентів.

«У поточному році вперше за тривалий період відбувся перегляд відсоткової ваги цих показників. Зокрема, відсоткова вага співвідношення викладачів та студентів знизилася з 20% до 10%, — пояснили у ХНУ ім. Каразіна. — Зокрема, за індикатором «сталий розвиток» Каразінський університет посідає 9 місце серед українських ЗВО. Цей показник має особливе значення для університету, який працює в умовах війни і прагне не зупинятися в розвитку попри всі складнощі, які відчуває сьогодні система освіти та науки України».

Як писав KharkovNEWS.info, шість українських вищих закладів освіти увійшли до тисячі найбільш «стійких» університетів щорічного рейтингу «Times Higher Education Impact Rankings 2023». Серед них — НТУ «ХПІ».

Джерело

Новости Харькова