Олег Синєгубов розказав, як діятимуть графіки відключення світла у Харкові та області

Руйнації та збитки енергетичній системі ще рахують.

Поки що на Харківщині діють два типи графіків. Їх не застосовують тільки в окремих містах регіону.

Після масованої ракетної атаки на енергетичну систему Харківської області тривають розбори пошкоджених та знищених об’єктів. У Міністерстві енергетики поки що не можуть назвати точно суму завданих збитків. Але точно знають, що це була найпотужніша атака росіян за час повномасштабної війни, адже вони використали понад 150 засобів ураження різного типу одночасно. Мета, говорить міністр енергетики України, — тотальний блекаут всієї України. Увесь цивілізований світ готовий допомагати відновлювати енергетичну систему.

«У нас є Фонд пітримки енергетики України, з якого можна купувати обладнання. Було зібрано 400 мільйонів євро (за час війни — Авт.), більшість витрачено. У п’ятницю після масованого обстрілу я мав зустрічі з міністрами енергетики, вони усі готові допомагати. Є доступні більше 40 млн грн, ми верифікуємо потреби. Окрім того, буде фізичне постачання обладнання. Весь цивілізований світ енергетичний з нами. Точні цифри будуть згодом. Я можу сказати, що це мільярди гривень», — сказав міністр енергетики Герман Галущенко під час візиту до Харкова.

У Харківській області поки що немає можливості відміняти графіки відключення електроенергії. Зараз світло вимикають за схемою 6 на 6: шість годин немає, шість — є. Проте іноді енергетикам доводиться коригувати ці схеми. У найближчій перспективі можна буде скоротити час без світла.

«Діють два типи графіків — стабілізаційні, бо не витримують мережі. Тоді ми переходимо до аварійних відключень. Уночі ми можемо подати електроенергію усім споживачам Харкова. Далі будемо виходити на дотримання графіків. Хочемо вийти на 4 на 4 або на 4 на 2. Терміни, прогнози — зараз важко», — повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

У деяких населених пунктах, наприклад, у Лозовій, графіки не застосовують, бо місто не залежало від знищених енергетичних об’єктів.

Метро У Харкові працює, електротранспорт поки що не відновив роботу.

Як писав KharkovNEWS.info, 22 березня Росія вдарила понад 20-ма ракетами по енергетиці Харківської області. Влучання були у підстанції та ТЕЦ. У Харкові кілька днів був блекаут, зупинився транспорт. Метро відновило роботу 25 березня, наземний транспорт ще не курсує.

ТЕЦ-5 зупинила роботу, генерації електроенергії в регіоні немає, нас живлять сусідні області. На відновлення ТЕЦ, за попередніми підрахунками, підуть роки.

Містян просять не користуватися бойлерами та не заходити у кабіни ліфтів за 30-40 хвилин до початку графіку відключення. Адже іноді світло вимикають з відхиленням від графіку.

Джерело

Новости Харькова