У «Харківобленерго» пояснили, чому відключають світло на сім годин замість трьох

Уже місяць у регіоні діють графіки погодинних відключень електрики упереміш із аварійними.

Через руйнацію енергетичної система та дефіцит генерації електроенергії у домівках харків’ян часто не буває світла по 3-6 годин, а подекуди й більше.

Зокрема, мешканці регіону скаржаться на те, що графік погодинних відключень не витримують, і світло вимикають не на три години, а на сім. Енергетики пояснили: рішення про подачу електроенергії абонентам ухвалює національна енергетична компанія «Укренерго», співробітники «Харківобленерго» можуть відновити подачу електрики лише після її команди. Подовжують графік погодинних відключень через зберігання дефіциту електроенергії або оперативні перемикання, коли у цей час лунає повітряна тривога.

«Якщо відключення тривало більше, ніж очікувалося, це свідчить про те, що дефіцит електричної енергії зберігався, — пояснили у «Харківобленерго». — Також тривалість відключень може бути іншою через те, що енергетикам потрібен час для виїзду на увімкнення обладнання (так звані оперативні перемикання). Цей час може подовжуватися через повітряні тривоги, адже під час них персонал має залишати енергетичні об’єкти через питання безпеки».

При цьому, диспетчер «Укренерго» на екрані монітора не має інформації про конкретних абонентів, заклади чи установи. Йому відображається лише обсяг споживання електроенергії у конкретному регіоні. Коли потрібно стабілізувати мережу, про це повідомляють «Обленерго», і після цього відбувається відключення електрики.

Також жителі цікавляться, чому в одному будинку можуть бути відключення по три дні тоді, як у сусідньому світло є. У «Харківобленерго» пояснюють: різні будинки та навіть під’їзди одного будинку можуть бути під’єднані до різних електроліній, тому відключення можуть бути у різний час. Крім того, електрообладнання може не витримувати постійних відключень і включень, тому стаються аварійні ситуації. Чкщо будинки постійно з електрикою, це означає, що на їхній лінії знаходяться об’єкти критичної інфраструктури.

«Диспетчери орієнтуються не на конкретні будинки, а стежать за перевищенням споживання на кожній мережі. Енергетики чергують лінії для вимкнення, але якщо якісь будинки не вимикаються зовсім, то це свідчить про наявність об’єктів критичної інфраструктури на лінії, що живить ці будинки. До прикладу: лікарня, водоканал, школа, стратегічний об’єкт тощо», — розповіли енергетики.

Жителям Харківщини радять мати павербанки, портативні газові плити, ліхтарі, лампи із вбудованими акумуляторами, також можна скористатися «пунктами незламності». Енергетики просять із розумінням поставитися до погодинних та аварійних відключень і заощаджувати електрику вранці та увечері.

«Будь ласка, наберіться терпіння та зберігайте спокій. Живлення області електричною енергією здійснюється у тому числі за тимчасовими схемами, і стабільний режим роботи залежить від наданої потужності суміжними операторами системи розподілу. Саме тому потрібно максимально економити електричну енергію у пікові години навантаження: з 07:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00», — зазначили у «Харківобленерго».

Зазначимо, графік аварійних відключень застосовують, коли диспетчер «Укренерго» фіксує, що споживання перевищуватиме можливості генерації або мережі. Він дає команду «обленерго» вводити такий графік та озвучує обсяг, на який потрібно обмежити абонентів (мегавати). Скільки саме часу діятиме графік аварійних відключень, невідомо. Він потрібен для того, щоб уникнути повного відключення електрики в усьому регіоні.

«Це не графік планових робіт, тому у ньому немає годин початку та завершення відключення. Це перелік електричних адрес (вузлів електромереж), до яких можуть бути застосовані відключення, у випадку отримання відповідної вказівки від НЕК «Укренерго». Графік запроваджується протягом 15 хвилин після отримання відповідного розпорядження від «Укренерго». Це оперативні розпорядження, і обленерго не володіє інформацією про ці відключення заздалегідь. Саме тому про аварійні відключення ми повідомляємо вже по факту, коли відключення відбулося», — пояснили у «Харківобленерго».

Графік погодинних відключень діє на Харківщині з 25 березня. Його застосували для того, щоб стабілізувати роботу енергетичної системи. У графіку є черги відключення від електропостачання, однак порядок введення черг можуть корегувати за наказом «Укренерго».

Як писав KharkovNEWS.info, енергетики розробили новий графік погодинних відключень електроенергії у Харкові та області. Він діятиме із четверга 25 квітня до неділі 28 квітня. 

Джерело

Новости Харькова