Староста з Харківщини працювала на окупантів

Після деокупації жінка втекла на тимчасово неконтрольовану територію України.

Слідчі заочно оголосили підозру у колабораціонізмі 43-річній старості одного з округів Дворічанської селищної ради.

За даними слідства, жінка добровільно співпрацювала з російськими загарбниками під час окупації громади. У липні 2022 року окупанти запропонували їй роботу, вона погодилася та стала «и. о. помощника начальника управления Двуречанского территориального управления ВГА Купянского района Харьковской области».

«На цій псевдопосаді колаборантка координувала та налагоджувала діяльність у складі окупаційного органу влади, організовувала діяльність підлеглих працівників, виконувала розпорядження і вказівки вищого керівництва, а також звітувала перед ним», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Жінка «керувала» до деокупації громади, а потім утекла на непідконтрольну територію.

Підозру жінці сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 10 років тюрми з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною роботою до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Зараз ухвалюють питання про оголошення колаборантки у розшук.

Як писав KharkovNEWS.info, водій шкільного автобуса допомагав росіянам із ротаціями на Харківщині. Колаборанту загрожує 12 років в’язниці. 

Джерело

Новости Харькова