Житель Харківщини збирав для окупантів розвіддані та здавав українських патріотів

Чоловік слідкував за підрозділами української армії.

Поплічник росіян намагався втекти на окуповану територію, проте його викрили.

Співробітники Служби безпеки України затримали жителя Харківської області, який стежив за українськими військовими та чергував на блокпостах окупантів під час боїв за Харків.

«Фігуранта затримали при спробі втекти на тимчасово окуповані території», — розповів речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Слідчі встановили, що чоловік добровільно співпрацював із російськими загарбниками. Він ходив територією регіону та фіксував місця знаходження підрозділів української армії та їхньої техніки. Потім зібрану інформацію передавав командуванню окупаційних підрозділів, які стояли на Ізюмському напрямку.

Під час окупації чоловік чергував на російських блокпостах. Він отримав від окупантів автомат Калашникова (АК-74) із боєприпасами та російську військову форму. Зрадник допомагав окупантам виявляти учасників руху опору. 

«Володіючи інформацією про українських патріотів-односельчан, він «здавав» їх загарбникам під час зупинки автомобілів на ворожих блокпостах», — розповіли в СБУ.

Чоловікові оголосили підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) і ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення. Чоловік знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, жителька Ізюму коригувала ракетні удари росіян по рідному місту. Вона працювала з розвідкою Росії з березня 2022 року. Ворожа спецслужба доручила своєму агенту, бойовику окупаційного угруповання Південного військового округу, залучити жінку до роботи.

Джерело

Новости Харькова