Які школи відновлять у Харкові за 300 мільйонів гривень

Міськрада уклала вже 17 договорів на ремонт шкіл, ліцеїв і гімназій.

Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Харківської міськради уклало 17 договорів на відновлення навчальних закладів.

Загальна вартість підписаних угод склала 305,12 млн грн. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо під час моніторингу системи “Prozorro”.

Найкоштовніший ремонт планується в школі №42 на Салтівці. Сума договору становила 62,7 млн грн, але була зменшена до 58 млн грн. Підрядником стало комунальне підприємство “Харківжилбуд”. Воно ремонтуватиме також ліцей мистецтв №133, розташований у центрі міста. Вартість робіт 14,3 млн грн.

ТОВ “ТБК “Тітан” отримало пять підрядів. Фірма відновлюватиме гімназію №172 вартістю 44,7 млн грн, ліцей №142 – 36,58 млн грн, школу №150 – 14,2 млн грн, ліцей №131 – 5,6 млн грн та школу №74 – 5,5 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ліцеї та гімназії планують відремонтувати у Харкові

Стосовно ремонту ліцею №142: після укладання договору сума зменшилась на мільйон гривень, а також з додаткової угоди стало відомо, що фінансування робіт у 2023 році не буде.

Також п’ять підрядів на відбудову шкіл отримало ТОВ “ББ Україна”.

Найдорожчий договір підписали на ремонт школи №175 “Кулиничівська” – 19,1 млн грн. Вартість ремонту ліцею №107 становитиме 16,8 млн грн. В цій закупівлі підрядник завантажив кошторис із досить ринковими цінами. 

Зокрема, вартість шпаклівки стартової мінеральної Ceresit CT 29 становить 16 грн за кілограм. Вікна металопластикові будуть встановлювати по 5259 грн за квадратний метр, а склопакети купують по 3408 грн за кв. м, вартість щебеню з доставкою вказали 1076 гривень за кубічний метр, при цьому ціна без доставки 660 грн за кубічний метр. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які школи у Харкові не зможуть відбудувати: офіційна інформація

Трохи завищена ціна армованої ПВХ-мембрани, яку планують купувати по 700 грн за квадратний метр. Ринкові ціни на армовану мембрану у Харкові удвічі менші.

У кошторисі в угоді щодо ремонту школи №140 вартістю 18,2 млн грн. ХАЦ звернув увагу на ціну на бетон В25, який купують по 2850 гривень за кубічний метр без вартості доставки. 

Підрядник також має відремонтувати школу №145 за 16,45 млн грн та ліцей №13 за 2,5 млн грн. У даних угодах кошторисів не було.

«Цікаво, що з переліку тендерів на ремонт шкіл Харкова останніх місяців Державна аудиторська служба України почала моніторинг лише тих, де підрядником є ТОВ “ББ Україна”. На даний момент триває листування між чиновниками та замовниками», — зауважили в ХАЦ. 

До червня 2023 року ТОВ “ББ Україна” мала інших власників та була зареєстрована у Черкасах. Зараз директором є Андрій Українець.

Компанія з оточення екснардепа Анатолія Денисенка, ПП  “Будівельна фірма “Промтекс”, отримала два підряди на ремонт шкіл, зокрема ліцею №69. Вартість угоди була 12 млн грн, але згодом суму зменшили до 9 млн грн. Також зменшення ціни відбулось і за іншою угодою. Мова йде про ремонт ліцею №75. Договір уклали на суму 15,8 млн грн, але згодом ціна зменшилась до 12 млн грн. 

ПП “Будівельна фірма “Промтекс” входила до Консорціуму “Білдінг Груп” разом із ТОВ “Спецбудмонтаж-Україна” Анатолія Денисенка, ТОВ “Індастріал Білдінг Груп” та ТОВ “Інкам-Білдінг” Станіслава Києвця.

Засновником ПП “Будівельна фірма “Промтекс” тривалий час був Станіслав Бровін. Зараз на 50 відсотків співзасновницею зазначена Ірина Ярован.

Крім того, три навчальні заклади планує відремонтувати ТОВ “Векторбуд Девелоп”: школу №50 – за 9,8 млн грн, гімназію №169 – за  6,67 млн грн, школу №73 – за 5,37 млн грн.

В угодах цієї фірми також були зменшення ціни, найсуттєвіше стосується школи № 50, де вартість ремонту зменшили на 2 млн грн. 

Засновником підприємства є Олександр Корчмар.

«Нагадаємо, профільна депутатська комісія міськради рекомендувала департаменту ЖКГ, до складу якого входить управління, публікувати кошториси в системі “Prozorro”. Департамент почав публікувати кошториси, а управління ігнорує рекомендацію», — підкреслили в ХАЦ. 

За даними пресслужби міськради, у результаті бойових дій пошкоджено 245 будівель комунальних закладів освіти (55% освітнього фонду), у тому числі: 108 дитячих садків (51%) та 121 будівля шкіл (64%). За рахунок коштів бюджету міста відновлено 48 будівель (20%), ще потребують відновлення 197 будівель.

Зараз роботи тривають на 50 об’єктах. У першу чергу відбудовують школи, куди ходило багато учнів, або ті, які — єдині в своїх мікрорайонах. 

Як писав KharkovNEWS.info, нові школи у Харкові будуватимуть за рахунок іноземних інвесторів. 

Джерело

Новости Харькова