На Харківщині зросли показники охоплення щепленнями у порівнянні з початком вторгнення

За інформацією: Суспільне Харків.

Вакцинація у Ізюмі. Січень 2023 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

На Харківщині щонайменше на 9% за рік збільшилася кількість вакцинацій від 10 інфекційних хвороб у порівнянні з початком вторгнення. Рівень охоплення щепленнями у Харківській області варіюється від 40 до 95% залежно від вакцинокерованої інфекції.

Про це 24 квітня під час брифінгу розповіла директорка Харківського обласного центру контролю і профілактики захворювань Любов Махота.

За її словами, у 2023 році динаміка імунізації жителів Харківської області зросла від 9 до 51% у порівнянні з початком вторгнення.

Махота каже: Харківщина наблизилася до оптимального показника вакцинацій — 95% — від дифтерії, кашлюка та правця дітям у віці 16 років, кору, епідемічного паротиту та краснухи й гемофільної інфекції дітям у віці 1 року.

Кількість щеплень від туберкульозу, поліомієліту, гепатиту В та кору для дорослих сягає 41-90% — за словами Махоти, цього недостатньо для запобігання спалаху інфекційних захворювань.

З 24 квітня на Харківщині планують провести виїзні сесії вакцинації у Новопокровській, Краснокутській та Красноградській громадах, а також у місцях проживання внутрішньо переміщених осіб у Харкові, каже Любов Махота.

Жителька селища Пісочин Анна Ліпова привела сина на вакцинацію. Серпень 2023 року. Фото: Ірина Гнатюк/Суспільне Харків

Відповідно до Національного календаря щеплень, всі діти мають отримати вакцини проти десяти інфекційних хвороб:

  • гепатиту В, туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, хіб-інфекції, кору, краснухи, епідпаротиту.

Якщо у дитини є хронічні захворювання, наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія — це пряме показання до негайного щеплення, говорить Махота.

"Ви чи ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією", — каже епідеміологиня.

Директорка центру контролю і профілактики захворювань також нагадала, що на Харківщині продовжують реєструвати випадки захворювання на COVID-19.

"Дорослі та діти від п'яти років можуть вакцинуватись. Особливо важливо зробити щеплення літнім людям та людям, які мають хронічні захворювання. Адже вони набагато важче переносять COVID-19 та мають більші ризики померти", — сказала фахівчиня облцентру.

Новости Харькова