Харківська область — антилідер за порушеннями мовного закону

Жителі Харківщині за рік написали понад 500 скарг мовному омбудсмену.

Одеська область посідає друге місце за кількістю звернень щодо порушення мовного закону у 2023 році.

Антирейтинг очолює Київ, на другому місці – Харківщина. Такі дані повідомили аналітики платформи «Опендатабот». Зокрема, протягом минулого року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3692 звернення від громадян щодо порушення мовного закону. З них 1345 скарг зафіксовано у столиці, 516 – у Харківській області, 486 – на Одещині. Ще 316 звернень було на Дніпропетровщині.

131 протокол про порушення мовного закону було складено за 2023 рік. Це у 1,2 раза більше, ніж у 2021 — 108 протоколів. Для порівняння, у 2022 таких протоколів було лише 46.

Найчастіше до порушників застосовують попередження, а якщо ситуація повторюється — штраф. Щороку кількість людей, яких було притягнуто до відповідальності за порушення Закону про мову, зростає. Торік попередження отримала 61 особа, а ще до 21 порушника було застосовано штрафи. Нагадаємо, сума штрафу складає від 3400 грн до 11 900 грн.

Як писав KharkovNEWS.info, мовний омбудсмен Тарас Кремінь кілька разів виносив постанови про адміністративні правопорушення мером Харкова Ігорем Тереховим. Один штраф у розмірі 3400 гривень за спілкування російською мовою в ефірі національного телемарафону Терехов сплатив.

Однак надалі мер продовжував порушувати мовний закон, тому знову отримав штраф. Його Терехов вирішив оскаржувати в суді. Штраф накладений на міського голову за ведення верифікованої сторінки у Facebook недержавною мовою. Судитися мер вирішив не як міський голова, а як громадянин.

6 квітня 2023 року Київський районний суд Харкова ухвалив рішення щодо визнання протиправною та скасування постави, яку виніс уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь меру Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови у соціальних мережах. 

Джерело

Новости Харькова