Затриманий на хабарі харківський нардеп Одарченко залишиться з електронним браслетом

Судді Апеляційної палати не змінили запобіжну міру.

Андрій Одарченко, який пропонував хабар Мустафі Найєму у біткоїнах, намагався домогтися зміни міри запобіжного заходу.

У середу 20 грудня судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду розглянули апеляцію, яку подали захисники харківського народного депутата Андрія Одарченка, затриманого на хабарі. Адвокати просили пом’якшити міру запобіжного заходу підзахисному та визнати підозру необґрунтованою. Проте судді не задовольнили апеляційну скаргу.

«Заслухавши доводи сторін, АП ВАКС ухвалила рішення, яким залишила без змін запобіжний захід, застосований до указаного підозрюваного — тримання під вартою з альтернативою внесення 15 млн грн застави. Оскільки заставу внесено, на особу наразі покладено відповідні процесуальні обов’язки», — зазначили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Зокрема, Одарченко не може спілкуватися зі свідками, має здати паспорт для виїзду за кордон та носити електронний браслет. Ухвала Апеляційної палати ВАКСу набула чинності з моменту проголошення, оскаржувати її не можна.

Як повідомило «Суспільне» із залу суду, Одарченко заявив суддям, що коли в нього проводили обшуки, не знайшли ніяких грошей, він усе декларує. Його адвокати наполягали на тому, що слідчий суддя не зробив аналізу про те, яким службовим становищем користувався Найєм, коли нібито отримав хабар від Одарченка, й їхній підзахисний не повинен мати статусу підозрюваного.

«Кваліфікація обрана стороною обвинувачення вказана, як тяжкий злочин, такою практикою користуються, і ця справа не стала виключенням. Найбільш можлива кваліфікація могла бути: надання неправомірної вигоди за вчинення дії службовою особою, яка займаючись відповідальним становищем, за прийняття на вплив рішення особою яка виконує функції держави. Серед пунктів, немає повноважень, які б вказували, що Найєм міг би приймати рішення на виділення коштів внаслідок руйнувань. Ми вважаємо, що Одарченко не набув статусу підозрюваного», — заявила адвокатка.

Проте прокурор казала про ризики того, що Одарченко може ховатися від слідства. Суд вирішив підтримати прокурора та відхилити скаргу захисту підозрюваного.

Як писав KharkovNEWS.info, Одарченка затримали у Києві 21 листопада. Нардеп хотів підкупити голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафу Найєма. Він пропонував йому хабар у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 000 доларів. В обмін на гроші просив посприяти в отриманні грошей із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії для ремонту підконтрольного йому об’єкта інфраструктури — Державного біотехнологічного університету.

Гроші з Фонду перерахували. Після цього Одарченко перерахував на криптогаманець Найєма, який став викривачем, першу частину хабаря — 10 000 доларів. У Національному антикорупційному бюро зазначили, що це був перший криптовалютний хабар в історії антикорупційних органів.

У листуванні з Найємом, яке відбувалося у секретному чаті, Одарченко говорив, що не вірить у Харків і місто доведеться віддати Росії.

22 листопада Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про міру запобіжного заходу Одарченку. Йому призначили тримання під вартою до 20 січня 2024 року, однак дали право внести заставу у розмірі 15 мільйонів гривень. Наступного дня стало відомо, що Одарченко вийшов зі слідчого ізолятора під заставу. Того ж дня, 23 листопада, Одарченка виключили із партії «Слуга народу».

Джерело

Новости Харькова