У Харкові ув’язнили чиновника сільради, який працював на росіян

Суд виніс вирок Руслану Скрипці.

Руслан Скрипка надавав окупантам інформацію про майно українських військових і наказував роздавати російські пропагандистські газети.

12 вересня Київський районний суд Харкова виніс вирок першому заступнику голови Кіндрашівської сільської ради (Куп’янський район) Руслану Скрипці, який співпрацював із російськими окупантами. Скрипку ув’язнили на шість років, конфіскували усе його майно та позбавили права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органах. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Державний реєстр судових рішень.

Скрипка до того, як стати першим заступником голови Кіндрашівської сільради, обіймав посаду старости Моначинівсько-Спородьківського старостинського округу. Кіндрашівська громада перебувала в окупації з кінця лютого по вересень 2022 року.

Слідство встановило, що Скрипка перейшов на бік окупантів у середині червня минулого року, при цьому тоді він був перший заступником голови Кіндрашівської сільської ради. Сергій Коньшин, який до війни перебував на посаді голови цієї сільради, запропонував Скрипці стати так званим «в. о. заступника начальника Кіндрашівського тервідділу військо-цивільної адміністрації Куп’янського району».

Скрипка погодився на пропозицію. На посаді працював до 9 вересня минулого року. Він слідкував за тим, щоб виконували накази й розпорядження голови «військово-цивільної адміністрації Харківської області» Віталія Ганчева та голови «військово-цивільної адміністрації Куп’янського району» Максима Губіна. Також відповідав за пенсійне та соціальне забезпечення жителів, транспортні та логістичні питання, матеріально-технічне забезпечення помічників начальника відділу. Скрипка наказував сільським помічникам роздавати агітаційні газети окупантів «Харьков Z» і «Комсомольская правда» та складав документи щодо отримання зарплатні співробітниками «відділу».

У серпні Скрипка став «в. о. начальника Кіндрашівського тервідділу військово-цивільної адміністрації Куп’янського району», оскільки так званий «начальник» деякий час не перебував на місці.

На «посаді» Скрипка здавав окупантам інформацію про майно учасників АТО/ООС, надавав переліків пенсіонерів і людей із пільгових категорій, підприємців.

Під час засідання суду Скрипка визнав провину лише частково. Він заявив, що погодився працювати у незаконному органі, оскільки його примусили окупанти. 

«Усі дії, за словами Скрипки, які він виконував, були спрямовані на забезпечення життєдіяльності населення громади.  Скрипка зазначає, що в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну вони разом з Коньшиним займались налагодженням життя в громаді, закупівлею хлібу у фермера та розвезенням по селам.  Після цього Скрипку до місцевої школи викликали російські військові і примусово наказали відкрити будівлю закладу освіти для їхнього заселення. Далі, за словами Скрипки, він продовжував займатись забезпеченням життєдіяльності населення, а коли хотів все кинути, до нього почали ходити люди, просити, щоб він їх не кидав та продовжував допомагати. Крім того, Скрипка стверджує, що військові рф сказали йому, що якщо він зникне, то постраждають його близькі, а оскільки у нього старенька матір, він нікуди не виїхав та залишився», — розповіли у ХАЦі.

Скрипка сказав, що після деокупації не втікав, продовжував видавати жителям «гуманітарку» від Червоного Хреста. У жовтні його затримали та оголосили підозру.

Свідки кажуть, що Скрипка дійсно мав гарні стосунки з окупантами та отримав від них посаду. За словами заступника директора з технічного забезпечення, Скрипка видавав жителям гуманітарну допомогу, яку отримував від Росії. Ще кілька свідків розповіли, що бачили його на застіллі разом із загарбниками. Однак були й свідки, які казали, що Скрипка не займався агітацією за Росію, а надавав жителям «гуманітарку», оскільки вони цього потребували. Судді не побачили об’єктивних даних щодо того, що на Скрипку здійснювали вплив.

Як писав KharkovNEWS.info, Служба безпеки України оголосила у розшук керівницю так званого «голови військово-цивільної адміністрації Харківської області» Анастасію Рублевську. Вона заочно затримана.

Джерело

Новости Харькова