У громаді на Харківщині з’явилися вулиці Солов’їна та Кохання

Перейменовані топоніми у шести населених пунктах.

У Височанській громаді Харківського району перейменували вулиці, які мали російські та радянські назви.

Відповідне розпорядження підписав у середу 24 квітня селищний голова Олександр Мороз.

«Доводимо до вашого відома, що на виконання положень абзацу 2 пункту 6 статті 8 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії», враховуючи результати громадського обговорення, пропозиції мешканців громади, розпорядженням Височанського селищного голови від 24.04.2024 року № 135/02-17 на території населених пунктів Височанської селищної територіальної громади перейменовано ряд вулиць та інших об’єктів топоніміки», — повідомили у Височанській селищні раді.

Усього перейменовано 65 вулиць, провулків, в’їздів та проїздів. Топоніми знаходяться у шести населених пунктах. Це — селища Високий, Нова Березівка, Затишне, Покотилівка, села Ржавець, Бабаї.

Зокрема, у Високому з’явилися вулиці Березнева (замість 8-го Березня), Лірична (замість Єсеніна), Поетична (замість Пушкіна). Вулицю Горького перейменували у Василя Стуса, Гагаріна стала Космічною. Вулиця Маяковського тепер має назву — Захисників України, Суворова декомунізована у Героїв Чорнобиля.

У Новій Березівці тепер є вулиця Солов’їна (замість Цвєтаєвої), у селі Ржавець — Травнева (замість 1-го Травня). Вулиця 1-го Травня у Бабаях перейменована на Захисників України, Маяковського стала вулицею Каразіна. У Покотилівці вулицю 1-го Травня вирішили назвати вулицею Кохання. 

Перелік: Височанська селищна рада

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові декомунізують ще 161 вулицю. Топонімам хочуть повернути історичні назви та перейменувати їх на честь українських захисників і видатних діячів.

Джерело

Новости Харькова