У Харкові поменшало іноземних студентів

Через війну студенти навчаються дистанційно.

Студентів-іноземців стало менше майже вдвічі.

Станом на 1 січня 2023 року в університетах Харкова навчаються 12 165 іноземних студентів зі 102 країн світу. Роком раніше у харківських вишах налічувалося 19 983 студенти зі 110 країн світу. Про це пише «Суспільне Харків» із посиланням на заступницю департаменту науки та освіти Харківської обласної військової адміністрації Ольгу Алфьорову.

Кількість студентів зменшилася через війну. Наразі навчатися можна лише дистанційно, однак у багатьох країнах світу, приміром, медиків не визнають, якщо вони навчалися за дистанційною формою.

«Річ у тім, що, наприклад, в медичному університеті є така тенденція, що дистанційно вони з нашого боку можуть навчатися, а в багатьох країнах світу дистанційна форма навчання, наприклад, для медиків не приймається в них вдома за повноцінну вищу освіту медичну. Тож вони просто не мають можливості залишатися навчатися у нас, якщо вони потім планують повертатися додому, і це дуже такий важіль потужний і неприємний в цьому плані, тому що, наприклад, заклад втратив контингент», — розповіла Ольга Алфьорова.

Найбільше іноземних студентів цьогоріч у Харкові — з Індії (2787), Марокко (2097), Азербайджану (1455) і Туреччини (912). Найбільшу кількість іноземців прийняли Харківський національний медичний університет (374) і Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (208).

Студенти з Індії обирають для навчання Харківський національний медичний університет (1186 людей навчаються) та Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (1166).

Марокканські студенти найчастіше обирають Національний фармацевтичний університет (647 людей) та Харківський національний університет міського господарства ім. О. М. Бекетова (400 людей).

Студенти з Азербайджану віддають перевагу Харківському національному університету внутрішніх справ (345 людей) та Національному університету цивільного захисту України (226). Турецькі студенти найчастіше обирають Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна (471 людина).

Як писав KharkovNEWS.info, Харківська область увійшла до трійки лідерів за кількістю поданих заяв на навчання у вишах. У 2022 році на здобуття ступеня «бакалавр» до закладів вищої освіти Харківської області подали понад 50 000 заяв, на магістратуру — 37 000 заяв. 

Джерело

Новости Харькова