У Харківській області відновлюють міст, який росіяни нищили ракетами

72-річний міст зруйнували росіяни, тепер замість нього побудують новий.

Відкрити міст планують у середині 2024 року.

На трасі міжнародного значення у Харківській області відновлюють міст через річку Сіверський Донець. Це один зі стратегічно важливих напрямків. Старий міст, зведений у 1951 році, був зруйнований під час повномасштабного вторгнення Росії. Окупанти не встигли підірвати споруду під час контрнаступу, проте нищили її ракетами згодом.

«Під час одного з обстрілів у зоні ураження «Калібрів» опинилася група фахівців Служби відновлення. Вони прибули сюди після першого обстрілу, щоб оцінити масштаб руйнувань. Люди вціліли тоді лише дивом. Та від старого мосту через численні влучання не залишилося геть нічого. Зруйнована споруда була стара, 1951 року. Тобто відновлювати на фундаментних частинах старої споруди нову — немає ніякого сенсу. Доведеться її за декілька років зносити й перебудовувати. Відтак зводимо новий міст за сучасними стандартами, який буде витримувати необхідне навантаження», — розповіли в Агентстві.

На сьогодні будівельні бригади провели демонтаж прогонових опор, які були зруйновані, та улаштовують на їхньому місці нові. Найближчим часом планують встановити усі проміжні опори та ригелі, після чого розпочнуть монтування балок прогонових будов. Вони вже на будівельному майданчику.

«На мосту також буде автономне освітлення і вело-пішохідна доріжка. Відкрити новий міст плануємо у середині наступного року», — повідомили в Агентстві.

На Харківщині зараз відновлюють 19 мостів. Ще кілька споруд поки не можуть відновлювати через постійні обстріли. Вони знаходяться близько до кордону із Росією.

Фото: Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області відновлюють міст на автошляху Р-78 сполученням Харків — Зміїв — Балаклія — Гороховатка. Ще на початку повномасштабного вторгнення, у лютому 2022 року, цей міст був зруйнований.

Джерело

Новости Харькова