Судитимуть співробітників військкомату, які били харківського ухилянта

Чоловіків звільнили з військкомату та поставили до резерву ЗСУ.

У військкоматі знущалися з чоловіків, які хотіли втекти за кордон під час війни.

Співробітники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо катування та незаконного позбавлення волі чотирьох чоловіків у Самбірському ТЦК на Львівщині. Обвинувальні акти передали до суду. Обвинувачені знаходяться під нічним домашнім арештом.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у соцмережах поширили відео побиття у військкоматі двох чоловіків. Як з’ясувалося, жителі Харкова та Кривого Рогу опинилися там після того, як намагалися втекти у Польщу. Чоловіків затримали співробітники Прикордонної служби та привезли до військкомату, аби їх поставили на військовий облік. У центрі комплектування ухилянтів били, аби примусити мобілізуватися.

«Згодом слідство з’ясувало, що у приміщенні військкомату незаконно утримувались ще двоє чоловіків затриманих на кордоні. В РТЦК їх намагались примусити «добровільно» пройти військово-лікарську комісію для подальшої мобілізації. Одного з потерпілих утримували в приміщенні військкомату 10 днів, двох громадян — 7 днів, четвертого — 2 дні. Військовослужбовець-водій центру бив їх, погрожуючи зброєю. Побиття відбувалось під «наглядом» керівника — заступника начальника одного з відділів», — повідомили у Держбюро розслідувань.

Обвинувальний акт щодо військового-водія склали за ч. 2 ст. 146 і ч. 1 ст. 127 (катування та незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу, заступника начальника Самбірського терцентру комплектування — ч. 4 ст. 426 (неприпинення кримінального правопорушення, що вчиняється підлеглим). Обидвох чоловіків уже звільнили з військкомату та зарахували до резерву Збройних сил України.

Як писав KharkovNEWS.info, 19 вересня у мережі з’явився відеозапис, на якому чоловік у військовій формі у приміщенні б’є та лає цивільного. Відео було зроблено у військкоматі міста Самбір на Львівщині. Чоловік, з якого знущалися, — харків’янин.

Жителі Старого Самбору розповіли, що Вадим приїхав із Харкова, йому 43 роки. У Самборі він волонтерив, допомагав людям, у бомбосховищах розважав дітей, працював аніматором.

Пізніше з’ясувалося, що харків’янин намагався втекти за кордон під час війни.

Джерело

Новости Харькова