Олег Синєгубов розповів, чи планують на Харківщині розширювати примусову евакуацію

Людей вивозять із 47 населених пунктів.

В області фіксують випадки повернення людей з евакуації.

Примусова евакуація із Богодухівського, Ізюмського та Харківського районів триває з 11 квітня. Із 47 населених пунктів цих районів уже евакуювали близько 70 родин із дітьми, евакуації підлягають ще 112 сімей. На сьогодні розширювати перелік населених пунктів щодо примусової евакуації не планують. Харківська обласна військова адміністрація шукає заходи для протидії поверненню людей на території, звідки була оголошена примусова евакуація. Про це повідомив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб у нас наразі проходить по трьох районах — Богодухівському, Ізюмському, Харківському районах. Там ми вивозимо дітей із сім’ями, 182 сім’ї ми маємо вивезти, вивезли уже приблизно 70. Розширювати наразі ми не плануємо цей перелік. По інших населених пунктах так само півночі, північно-східного і східного напрямків у нас по області триває лише обов’язкова там евакуація. Щодо примусової евакуації, інцидентів, коли нам не вдалося вивезти людей, ще наразі не було. Але тут інша є історія — що ми маємо протидіяти поверненню людей, бо ми маємо такі випадки, в тому числі по Куп’янському напрямку, коли сім’ї повернулися і з дітьми потрапили під обстріл і, на жаль, там були загиблі», — сказав Синєгубов.

Нагадаємо, під час обстрілу села Новоосинове у Куп’янському районі загинув 58-річний чоловік, його 11-річний син отримав важкі поранення. Хлопчика доставили до лікарні, але лікарі не змогли його врятувати. Родину примусово евакуювали, проте вона повернулася до села.

Також Олег Синєгубов розповів про ситуацію з електропостачанням в області. Після масованих обстрілів по критичній інфраструктурі у Харкові зберігається дефіцит електроенергії для близько 100 000 споживачів. Через це у місті вводять графік погодинних відключень електроенергії. Окрім планових, можуть застосовувати аварійні відключення.

В області є ускладнення з електропостачанням через постійні обстріли, знеструмлення трапляються на прикордонних територіях. У деяких населених пунктах відновити електрику неможливо, оскільки росіяни постійно б’ють по електролініях та енергетиках, які намагаються відремонтувати лінії та обладнання. У таких населених пунктах мешкають кілька родин.

«Ті населені пункти, де ще залишаються п’ять людей, умовно кажучи, сім сімей живуть, вони вже більше року знаходяться без електроенергії, тому що відновити її неможливо — там до лінії кордону знаходиться 3-5 кілометрів, і ворог активно б’є і знищує наші лінії електропередачі, і вже прямою наводкою по наших бригадах електриків, якщо вони тільки виїжджають на відновлення. Тому вихід саме з таких населених пунктів — лише евакуація», — пояснив начальник ХОВА.

Як писав KharkovNEWS.info, із села на самому українсько-російському кордоні евакуювали дев’ять сімей із 15-ма дітьми. Родини розселять на території Харківщини, вони отримають матеріальну допомогу.

Джерело

Новости Харькова