У Харкові не вистачає донорів крові: причина

За інформацією: Суспільне Харків.

Директорка обласного центру служби крові Олена Малигон, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Така ситуація повторюється щороку, зазначає директорка закладу.

"Мабуть, на 30-40% зараз людей менше, ніж взимку. Відпустки, починаються дачі, польові роботи. В когось це пов'язано з часом, у когось — з роботою, тому серед тижня ми можемо побачити, що стіни нашого центру взагалі пустують. А якщо ще буде активізація бойових дій, то люди взагалі будуть виїжджати з міста", — говорить Малигон.

У центрі закликають виділити час для візиту закладу та донорства крові.

"Донор, який приходить здавати кров, він дарує частинку себе і рятує чиєсь життя. Донорство досить гарно впливає на всі органи й системи організму. Коли людина приходить з періодичністю раз у два місяці, то відновлюється кровотворення, це досить гарно впливає на імунну систему", — зазначає директорка центру служби крові.

Харківський обласний центр крові потребує донорів, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків/Євген Гертнер

За її словами, потреба в донорській крові протягом року не зменшується, поповнювати банк крові потрібно щодня.

"У зв'язку з активацією бойових дій ми бачимо, що постійні обстріли, страждають і цивільні, і військові, і, звісно, попит на компоненти підвищується. У нас як завжди є проблеми з негативними групами крові, тому що популяції цих донорів значно менше, а якщо трапляються два, три, чотири пацієнти, то, звісно, на них йде досить велика кількість доз компонентів крові", — каже директорка центру.

У дні критичної необхідності кров здають самі працівники центру, зазначає Малигон.

Харківський обласний центр крові потребує донорів, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків/Євген Гертнер

"Часто люди активно приходять у два-три дні після оголошення акції, коли ми пишемо про якусь потребу. Ця потреба не зникає, але згодом люди відкликаються набагато менше. Акції — це добре, але компоненти мають обмежений термін придатності", — говорить директорка центру.

Харківський обласний центр крові потребує донорів, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків/Валерія Ємець

"Коли до нас приходить велика кількість людей і ми заготовляємо кров в один день, це для нас теж недобре, тому що, якщо ми не встигаємо видати ці компоненти, ми потім будемо їх списувати й це те, чого ми собі не можемо дозволити у такий час", — пояснює Малигон.

Харківський обласний центр крові потребує донорів, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Харків'янка Олена Плутахіна прийшла до обласного центру служби крові. Вона працює водійкою, тому в день здачі крові бере вихідний.

"Намагаюсь раз у два-три місяці, як виходить вирватися з роботи. Після повномасштабного намагаюся частіше здавати кров. Я вважаю, що це треба робити людям, які можуть бути донорами. Тому що треба хоч чимось допомагати нашим хлопцям, бо наша кров теж має воювати", — говорить Олена.

Харків’янка Олена Плутахіна здає кров в обласному центрі служби крові, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків

На сусідньому кріслі вже завершила донацію Ольга Висоцька. Жінка прийшла до центру вдруге, доноркою хотіла стати давно.

"Прочитала в цей раз в новинах, що потрібно здати кров, що зараз в базі мало крові, тому треба допомогти. До війни я не здавала, а потім хотіла здати, але в мене була замаленька вага тіла. Зараз в мене нормально, підходить і по здоров’ю теж все добре, тому вирішила здати", — зауважує Ольга.

Ольга Висоцька прийшла до центру служби крові вдруге, квітень 2024 року, Харків. Суспільне Харків

Нині у Харкові здати кров можна у самому Центрі служби крові на Олексіївці з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 15:00, в суботу — з 8:00 до 13:00; філіал у торгівельному центрі "Нікольський" працює у вівторок, четвер і суботу, уточнила директорка Харківського обласного центру служби крові Олена Малигон.

Читати ще

Читати ще У Харкові можна здати донорську кров лише у двох пунктах: чому закрилися інші

Новости Харькова