Суд виніс вирок помічнику російського коменданта на Харківщині

Чоловік проведе у в'язниці десять років.

Колаборант з окупантами погрожував односельцям фізичною розправою та катівнею.

Суд визнав винним 62-річного жителя села Новий Бурлук, який під час окупації наводив російських військових на домівки односельців і разом із ними грабував їх. Про це повідомив речник управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Слідчі встановили, що чоловік був раніше неодноразово судимим за тяжкі злочини. Коли село окупували, він добровільно надав свою домівку загарбникам. Там вони складали зброю та боєприпаси. Згодом зрадник став помічником російського коменданта, допомагав загарбникам орієнтуватися на місцевості та ходив із ними грабувати жителів. Частину награбованого забирав собі. Окупанти дозволили йому вільно пересуватися.

«Потім рашисти разом із колаборантом вдиралися до будинків людей і, погрожуючи зброєю, забирали гроші, автомобілі, побутову техніку та інше приватне майно. У разі спротиву — погрожували потерпілим та їхнім родичам фізичною розправою «на місці» або ув’язненням до місцевої російської катівні», — розповіли в СБУ.

Чоловіка затримали восени минулого року. Суд визнав його винним за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді десяти років ув’язнення.

Як писав KharkovNEWS.info, судитимуть «дружинників» із Чугуївщини, які під час окупації вбили двох односельців. Побиті люди намагалися вибратися з водойми, однак «дружинники» почали кидати в них бетон, і ті померли.

Джерело

Новости Харькова