Стати опікуном безпритульної тварини: як це зробити у Харкові

Усі безпритульні тварини, які перебувають під опікою, мають бути чіповані.

Опікун має годувати та вакцинувати тварину, але вона житиме на вулиці.

Із початку 2023 року у Харкові почали оформлювати опіку над безпритульними тваринами. Відповідні зміни до законодавства України, які передбачають взяття під опіку такої тварини, набули чинності ще до початку війни. Однак оформлення опіки в Харкові почало діяти нещодавно. Щоб узяти під опіку безпритульну собаку або кішку, потрібно звернутися до комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» та підписати відповідний договір. Це врятує життя тварині.

«Ці зміни введені у зв’язку зі змінами законодавства України. Собаки, відловлені на вулицях, повертаються на місце вилову. Але оскільки тварини домашні на вулицях самостійно виживають дуже важко (це пошуки їжі, повинна бути обов’язково вакцинація, щоб тварини не хворіли, не помирали від хвороб, не були переносниками небезпечних хвороб), тому є така ідея — що у безпритульної собаки може бути людина-опікун. Вона несе відповідальність за вуличну безхатню тварину, яку опікує. Ці зміни у законодавство були внесені буквально перед початком повномасштабного вторгнення», — розповіла KharkovNEWS.info речниця КП «Центр поводження з тваринами» Ольга Голубєва.

Опікуном безпритульної собаки або кішки може стати як фізична, так і юридична особа (наприклад, благодійні та громадські організації). Опікун повинен слідкувати, щоб у безпритульної тварини був доступ до чистої питної води, годувати її, щепити від сказу та вірусних захворювань, обробляти від паразитів, стерилізувати, а також відводити до ветеринара у разі необхідності. При опікунстві безпритульна тварина залишається жити на вулиці. Безпритульний собака, який знаходиться під опікою, має жовту кліпсу з індивідуальним номером у вусі й тату на животі, кіт — татуювання у вусі й жетон, де зображений логотип «Центру поводження з тваринами» з присвоєним індивідуальним номером.

«До нас може звернутися людина: «У нас у дворі собачка, забрати ні в кого не має можливості, я хочу її опікувати, готовий витрачати кошти на те, щоб її годувати, щепити, возити до ветеринара на випадок чого». Це може бути будь-яка людина, хто хоче опікувати тварину. Усі можуть звертатися до нас, ми простерилізуємо безоплатно, зробимо вакцини, і підписуємо договір. Тварина маркується кліпсою у вусі. Це свідчить для інших харків’ян про те, що у тварини є опікун, вона не покинута, не слід викликати службу вилову, оскільки у будь-якому випадку ця тварина вже ідентифікована. Ми у курсі, що така собака є, адреса, де вона мешкає і хто за неї відповідає. Це саме опіка над бездомною твариною. За твариною доглядають, але вона продовжує жити на вулиці», — пояснила Ольга Голубєва.

Кількість укладених договорів про опікунство над тваринами у Харкові невідома, оскільки оформлювати їх почали лише нещодавно. У «Центрі поводження з тваринами» кажуть, що цифри можуть бути більш-менш зрозумілими до кінця весни. Перші спроби оформлювати такі договори були ще до початку війни, але саме підписувати їх стали тільки у 2023 році. Зараз звертатися щодо опікунства почали і фізичні особи, і громадські організації.

Зазначимо, раніше у Харківській міській раді з посиланням на КП «Центр поводження з тваринами» нагадали, що безпритульні тварини обов’язково підлягають вилову, після цього їх розміщують у притулку. При цьому, це не поширюється на безпритульних тварин, у яких є опікун. Щоб ідентифікувати тварину, яка знаходиться під опікою, можна дзвонити за номером телефону: (0800) 50-43-13.

Як писав KharkovNEWS.info, департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради оголосив про закупівлю послуги з вилову безпритульних домашніх тварин на території міста на загальну суму 7,5 мільйона гривень. Протягом 2023 року планують відловити та зробити ветеринарну обробку для 1120 безпритульних тварин.

Джерело

Новости Харькова