Смертельна ДТП: справу Миколи Харківського почали розглядати по суті

Батько визнає провину сина, як і сам обвинувачений.

23 червня у Червонозаводському суді Харкова вперше за півтора роки після аварії почався розгляд справи по суті.

За даними слідства, у жовтні 2021 року 16-річний Микола Харківський став учасником аварії на проспекті Гагаріна. В обвинувальному акті йдеться, що проїжджаючи перехрестя на червоний сигнал світлофору, Харківській зі швидкістю 180 км/год в’їхав у легковик. Його 58-річний водій загинув. 

На засіданні обвинувачуваний визнає свою провину, — повідомляє Суспільне Харків.

«Перед потерпілими я неодноразово вибачався за свій вчинок, я завжди казав, що усвідомлюю свій проступок, і готовий понести за нього повне покарання, яке вирішить суд», — сказав Харківський.

Водночас молодик, який у залі суду знаходився у медичній масці, скаржиться на стан здоров’я.

«Я неодноразово звертався до медчастини харківського слідчого ізолятору. Зокрема, три дні тому я писав заяву начальнику медсанчастини про те, що в мене постійна закладеність носу та біль у вухах. Мою заяву повністю проігнорували. Я тут (у залі суду — ред.) перебуваю дуже довго, а тут задушливо, тому в мене починається головний біль», — поскаржився обвинувачений.

Торік через активні бойові дії у Харкові слухання переносили до Полтави. Потім за рішенням Верховного Суду справу повернули до Харкова. На думку Артема Облетова, представника потерпілих  — доньки та сина загиблого — такі зволікання не є затягуванням справи, втім з плином часу свідчення можуть втрачати чіткість:

«Як таких підстав справу затягувати не було, це об’єктивні обставини, за яких існує сьогодні наша держава в цілому, тому це типова ситуація для багатьох судових справ. За тим, як минає час, деякі свідки можуть щось забувати, місце знаходження складніше встановлювати, забезпечувати їх явку. І фактично деякі обставини можуть стертися з пам’яті», — вважає адвокат.

Він зазначив, що сторона потерпілих в інтересах доньки та сина загиблого заявила цивільні позови — зробили це ще на стадії досудового розслідування.

«Розмір закладеної шкоди становить два мільйони гривень в обох позовах. Вони спрямовані до самого обвинуваченого та його батьків», — пояснив адвокат.

Батько Миколи Харківського своєю чергою із позовами категорично не погоджується.

«Я таких грошей у житті не бачив. Я зараз ніким не працюю. Після всіх подій мені важко знайти роботу. Усі заощадження пішли зараз на забезпечення життя двох інших моїх синів, за якими потрібно стежити, годувати, одягати їх. Щоб вони в школі вчилися, молодший займається в музичній школі», — говорить Харкывський.

Водночас батько обвинуваченого повністю визнає провину сина та вибачається перед родичами потерпілих:

«Ніхто не зможе це компенсувати, я хочу вибачитися, висловити свої співчуття. Я вважаю. що все має бути у рамках закону, син винен у тому, що скоїв».

Тим не менш, батька Харківського судитимуть за злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки. З цим Михайло Харківський категорично не згоден.

«Я не згоден з тим, що не виконав батьківській обов’язок. Там усе необґрунтовано. Я вже писав прокурору, він мені відповідав. Моя позиція: я виконав батьківські обов’язки. Це не повинно впливати на події, що відбуваються», — заявив Харківський. 

Мати Миколи Харківського переховується від слідства, тому розглядається можливість оголосити її у розшук.

Через те, що двоє потерпілих та мати Миколи Харківського Марина не з’явились на засідання, суд оголосив перерву у слуханні до початку липня.

Як писав KharkovNEWS.info, увечері 26 жовтня 2021 року в районі перехрестя проспекту Гагаріна та вулиці Одеської в Харкові сталася смертельна ДТП. Автомобіль Infiniti під керуванням 16-річного Миколи Харківського намагався перетнути перехрестя на червоне світло та зіткнувся з Chevrolet.

Унаслідок ДТП 58-річний водій Chevrolet загинув, постраждали троє пасажирів Infiniti — двоє хлопців 19 років і дівчина 16 років. Постраждалих із важкими травмами ушпиталили. Миколу Харківського затримали. Він визнав провину. 

4 січня 2022 року до Червонозаводського райсуду направили обвинувальний акт щодо Харківського. Через війну цей суд був вимушений змінити територіальну підсудність справ. З березня 2022 року справу слухали у Ленінському райсуді Полтави.

У травні 2023 року Червонозаводський районний суд Харкова отримав для розгляду із Ленінського райсуду Полтави справу Миколи Харківського. Головуючим у справі визначили Анну Шиховцову. 16 червня у суді відбулося підготовче засідання у справі Миколи Харківського.

Джерело

Новости Харькова