Помер видатний харківський фізик

Микола Шульга помер у віці 76 років.

Уранці 23 січня у Харкові помер видатний фізик, генеральний директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» Микола Шульга.

Про це повідомив в. о. ректор ХАІ Олексій Литвинов.

«Сьогодні обірвалося життя видатного фізика Миколи Федоровича Шульги. Він був представником наукової школи Ландау-Ахієзера і займав посаду генерального директора Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут». Пішла з життя людина, яка мала велике значення для атомного енергетичного комплексу України», — написав Литвинов.

Микола Шульга був також завідувачем кафедри фізики ядра та високих енергій імені Ахієзера ННІ «Фізико-технічний факультет», академіком НАН України, вні багато років пропрацював у ХНУ ім. Каразіна.

«У науковому доробку Миколи Федоровича низка відкриттів і досліджень у галузі фізики високих енергій, зокрема теорії когерентного гальмівного випромінювання електронів та позитронів ультрарелятивістської енергії в кристалах. За ініціативою та безпосередньої участі Миколи Федоровича було поставлено низку критичних експериментів з перевірки прогнозованих ефектів на прискорювачах CERN (Швейцарія), SLAC (США), МАМІ та S-DALINAS (Німеччина), а також у ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут», — повідомили у ХНУ.

 Миколі Шульзі було 76 років.

Про місце та час прощання обіцяють сказати згодом.

Джерело

Новости Харькова