Перша мобільна аптека почала працювати у Харківській області

Аптека поїде до 80 населених пунктів регіону.

У мобільних аптеках можна придбати ліки, отримати їх безоплатно або з доплатою за держпрограмою «Доступні ліки».

В Україні запустили першу мобільну аптеку. Вона розпочала роботу у Харківській області 18 січня.

Мобільна аптека курсуватиме по 86 населених пунктах Харківщини, там, де аптеки та амбулаторії пошкоджені або зруйновані через війну. Маршрут складатимуть за потребами громад, які визначатимуть сімейні лікарі, а також ураховуючи безпекову ситуацію. Жителі громад зможуть дізнатися інформацію про приїзд мобільних аптек у сімейних лікарів або місцевої влади. У таких аптеках є холодильники, контроль температури та вологості повітря. 

Як розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко в ефірі національного телемарафону, запустити проєкт мобільної аптеки вдалося за кошти бізнесу. Ціни на лікарські засоби у мобільних аптеках такі ж, як і у звичайних аптеках цього оператора. У мобільних аптеках можна купити ліки, отримати їх безкоштовно або доплатити за державною програмою «Доступні ліки».

Для цього потрібно мати рецепт від сімейного або лікуючого лікаря. Він надається провізору у мобільній аптеці. Потім людині приходить код підтвердження, його потрібно сказати провізору, й той називає діючу речовину та надає лікарські засоби різних виробників, з яких людина може обирати потрібний. Більшість ліків можна отримати безоплатно, однак за деякі, можливо, доведеться доплатити, оскільки виробник може мати задекларовану ціну більшу, ніж було закладено у програмі медгарантій.

«Сьогодні за моєю спиною мобільний аптечний пункт відпускає ліки, у тому числі за програмою «Доступні ліки». Спілкуємося з людьми. І тепер такий мобільний аптечний пункт буде на регулярній основі їздитиме за графіком по 86 населених пунктах Харківської області для того, щоб люди могли прийти у визначений термін і погасити рецепт програми «Доступні ліки» або купити лікарський засіб. Це набагато зручніше, оскільки між селами і містами транспортне сполучення через агресію Російської Федерації працює не так досконало. Тому ми наближаємо саму послугу до місця проживання людей. Також у цьому населеному пункті, в якому ми зараз перебуваємо, є мобільна амбулаторія, в якій працює лікар, оскільки основна амбулаторія була зруйнована російськими терористами. Тому людина може прийти в амбулаторію і випасати рецепт, буквально у мобільному аптечному пункті цей рецепт можна погасити по програмі «Доступні ліки», — розповів Ляшко.

У мобільній аптеці можна буде знайти лікарські засоби із діючими речовинами, які є найбільш популярними у звичайних аптеках, а також ті, що відпускаються за програмою «Доступні ліки». У наявності будуть усі ліки із цієї програми, окрім імунобіологічних препаратів та інсулінів. Проте наразі мобільна аптека здійснює перші виїзди, тому надалі аптечний оператор зможе коригувати перелік лікарських засобів, на які буде більший попит серед мешканців.

Такі аптеки планують запровадити й в інших регіонах України. Крім того, до доставки лікарських засобів планують долучити «Укрпошту».

«Ми зробили все можливе, щоб такі мобільні аптечні пункти були та їздили по всіх віддалених населених пунктах нашої країни, оскільки ми зрозуміли, що проблема була зараз у програмі «Доступні ліки» не з кількістю коштів, які ми виділяємо, а саме з доступністю та можливістю погасити цей рецепт, який виписує сімейний лікар. Сьогодні ми бачимо першу таку мобільну аптеку. Потім плануємо запустити, щоб їх було набагато більше. Паралельно із цим ми працюємо з «Укрпоштою». І зараз наш поштовий оператор стане ще і оператором відпуску лікарських засобів. І ми розраховуємо, що найближчим часом ще й «Укрпошта» зможе доставляти ліки до кожного населеного пункту, оскільки її присутність значно більша та ширша по всій Україні, вони є майже у кожному населеному пункту. Тому таким чином ми хочемо у 2024 році зробити пріоритетом доступність до лікарських засобів через програму «Доступні ліки» та через наших і поштових операторів, і через мобільні аптечні пункти», — зазначив Ляшко.

Фото: Віктор Ляшко Фото: Віктор Ляшко Фото: Віктор Ляшко Фото: Віктор Ляшко Фото: Віктор Ляшко ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, у трьох населених пунктах Харківщини з’явилися модульні клініки. Їх установлюють на місцях знищених росіянами медзакладів.

Джерело

Новости Харькова