Прокуратура вимагає законсервувати знищену росіянами пам’ятку архітектуру у Харкові

РФ бомбила Палац культури "Залізничник" у 2022 році.

Через російські обстріли будівля знаходиться в аварійному стані.

Керівник Новобаварської окружної прокуратури Харкова просить суд зобов’язати «Укрзалізницю» підписати охоронний договір з Департаментом культури та туризму Харківської обласної військової адміністрації щодо Палацу культури «Залізничник» і привести будівлю у належний стан — законсервувати та відремонтувати. Суд уже відкрив провадження по справі.

Палац культури «Залізничник» є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення. Він був зведений у 1932 році, а у 2020 році його внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України місцевого значення під номером № 7028-Ха. Власником будівлі є «Укрзалізниця».

У прокуратурі кажуть, що «Укрзалізниця» не підписала охоронний договір із Департаментом культури ХОВА та не надала відповіді чиновникам про консервацію будівлі.

«Крім того, Департамент культури і туризму ХОВА звернувся з відповідними вимогами до власника щодо укладення охоронного договору та необхідності виконання невідкладних консерваційних та ремонтних робіт, які дозволяють забезпечити схоронність вказаної пам’ятки до початку реставраційних робіт, та надано строк для вжиття відповідних заходів. Однак відповіді від АТ «Українська залізниця» не надходило, питання щодо укладання охоронного договору та отримання дозволу на розробку науково-проєктної документації не ініціювалось», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Палац культури «Залізничник» знаходиться в аварійному стані через російські обстріли. За час повномасштабного вторгнення російські окупанти двічі обстрілювали будівлю «Залізничника». Перший удар здійснили 31 березня 2022 року. Тоді була пошкоджена будівля, вибито більшість вікон. Повторний ракетний удар стався 18 серпня того ж року. Після влучання будівля загорілася, вогнем було охоплено 4200 квадратних метрів площі.

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові понад 170 пам’яток культури постраждали через війну, щодня кількість розбитих об’єктів культурної спадщини збільшується. У місті консервують поодинокі обстріляні будівлі, інші продовжують руйнуватись. Грошей на консервацію у міста та ХОВА немає.

Джерело

Новости Харькова