Омбудсмен сварить Харків за відсутність програми з підтримки української мови

Харківська область затвердила програму щодо підтримки державної мови ще у 2021 році.

Уповноважений із захисту державної мови нагадує, що у двох великих містах України до сих пір немає програми з підтримки державної мови.

Це Харків та Одеса, говорить Кремінь, пояснюючи цим велику кількість порушень щодо дотримання мовного законодавства у цих містах, зокрема на інтернет-майданчиках. Хоча позитивна динаміка є, але цього замало. 

«У порівнянні з минулим роком ситуація кардинально змінюється, позитивна динаміка відчувається як на національному, так і на регіональному рівнях. Проте, відсутність фактично українськомовної версії інтернет-ресурсу, а ми це бачимо і на півдні і на сході, якраз говорить про те, що на місцевому рівні недостатня увага приділяється дотриманню мовного законодавства. В тих регіонах, де ми бачимо системні порушення, у нас і досі немає затверджених регіональних мовних програм, зокрема, я говорю про Харків та Одесу”, – зазначив Тарас Кремінь.

Такі висновки мовний омбудсмен зробив під час презентації двох досліджень — щодо української мови у соціальних мережах та ЗМІ. у розрізі мовних версій. Уповноважений наголосив, що з інтернет-ресурсами, у яких зафіксовані ознаки мовного порушення, будуть працювати щодо їх усунення.

Нагадаємо, восени 2021 року депутати Харківської обласної ради підтримали програму «Розвиток та функціонування української мови як державної в Харківській області на 2022-2025 роки». У Харкові аналогічної програми немає.

Джерело

Новости Харькова