Очільник «поліції» окупантів на Харківщині, який катував жителів, отримав підозру

Підозра оголошена заочно.

Колаборант влаштувався у «поліцію» окупантів, разом із загарбниками викрадав місцевих мешканців, відвозив їх до катівень та катував.

Співробітники управління Служби безпеки у Харківській області заочно оголосили підозру так званому «в. о. керівника народної поліції Липецької ОТГ» Володимиру Самойлову, який жорстоко поводився із мирними мешканцями під час окупації. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Офіс генерального прокурора України.

Володимиру Самойлову — 40 років. Слідству відомо про щонайменше три епізоди катувань із боку Самойлова. Зокрема, один стався у березні 2022 року. Російські окупанти викрали жителя Стрілечої Василя Дацюка з його будинку та відвезли на митний пункт пропуску «Гоптівка». Там вони організували катівню. Чоловіка тримали в ній понад тиждень. Від нього намагалися дізнатися місце знаходження підрозділів української армії. Проте чоловік не здавав ЗСУ. За це його бив Самойлов.

«Коли Дацюк змовчав, йому почали наносити удари. Серед осіб, які били та катували Дацюка, він упізнав Володимира Самойлова, з яким був знайомий із 2007 року. Самойлов наносив удари дерев’яним молотком по голові та тулубу, а також лив воду через рушник на обличчя Дацюку, блокуючи тим самим доступ повітря для дихання», — розповіли у ХАЦі.

Ще одне катування Самойлов здійснив також у березні. Цього разу до катівні на «Гоптівці» відвезли мешканця Стрілечої Володимира Онуфрієва. Там він перебував десять днів. Самойлов бив чоловіка дерев’яним молотком по руках і ногах та намагався таким чином випитати, де знаходяться підрозділи ЗСУ та учасники АТО. Окрім цього, чоловікові погрожували фізичною розправою над донькою та онуками, аби змусити його обійняти посаду при окупантах. Онуфрієв вимушений був погодитися, він став водієм.

У серпні 2022 року Самойлов катував жителя Липців. Тоді окупанти на бронетранспортері приїхали у Липці до будинку Віктора Сіліна. Вони викрали чоловіка та відвезли до іншої катівні, яка знаходилася у підвалі багатоповерхового будинку у Стрілечій. Чоловіка тримали у катівні місяць. Одного разу Сілін сказав, що представники «ЛНР» є гестапівцями, за це Самойлов побив його гумовою палкою.

Як писав KharkovNEWS.info, СБУ оголосила підозру бойовику, який під час окупації Балаклії катував людей струмом. Це — 34-річний росіянин Султан Паштов, служив у батальйоні «Чібіс» 16-ї окремої бригади Головного управління Генштабу Збройних сил Росії.

Джерело

Новости Харькова