Як відновлюється Ізюм на Харківщині попри знеструмлення

За інформацією: Суспільне Харків.

Ізюм Харківської області. Суспільне Харків/Роман Кривко

В Ізюмі триває капітальний ремонт шести пошкоджених обстрілами будинків.

Як ситуація з дефіцитом електроенергії позначається на відновленні одного з найбільш зруйнованих міст Харківській області, розказала Українському Радіо Харкова Максуда Руденко, начальниця управління ЖКГ Ізюмської міськради.

Як ситуація з дефіцитом електроенергії позначається на відновленні Ізюма?

У нас виготовлено 37 проєктів проєктно-кошторисної документації: 22 замовило управління ЖКГ, інші замовив департамент капітального будівництва обладміністрації. Ще 62 адреси підготували: вони потребують виготовлення проєктно-кошторисної документації й проведення ремонтних робіт. Це багатоквартирні багатоповерхові будинки.

Наразі в місті проводиться капремонт шести будинків із цих проєктів, на жаль, кошти нам дали поки що тільки на ці адреси. Ремонт відбувається коштом Фонду ліквідації наслідків російської агресії. Це державні кошти. Звичайно, вимкнення електроенергії позначається на термінах виконання робіт, бо це й лебідки, і всякі суміші робити. Зараз дуже часто не буває світла.

Також у нас проходить ремонт будинків, що не дуже постраждали. Є волонтерські, міжнародні організації, які встановлюють вікна, ремонтують дахи, завдяки чому нам і вдалося запустити таку кількість будинків на опалення.

Чи є складнощі щодо фіксації пошкоджень у багатоповерхових будинках для програми "єВідновлення"?

Є нюанси, тому що в багатоповерхівках ми не маємо права надати компенсацію у разі, якщо в будинку пошкоджені місця загального користування: це й дахи, і вікна під'їздів.

Максуда Руденко, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Роман Кривко

Завдячуючи допомозі волонтерських і міжнародних організацій, нам вдалося 86 багатоповерхових будинків приєднати до програми "єВідновлення". Тобто люди з цих будинків звертаються й отримують компенсацію, як і приватний сектор.

ОСББ як себе почувають після активних бойових дій, чи є допомога співвласникам?

До ОСББ найкраще йдуть міжнародні організації. І найбільше відремонтованих будинків саме ОСББ: 20 — закрили вікна, відремонтували дахи, укоси. Люди отримують вже компенсації по "єВідновленню" й ремонтують квартири всередині. Ще в нас створено два ОСББ, бо є багато грантів, програм, приміром, для утеплення фасадів, балконів. Всього в нас 39 ОСББ, до яких входять 48 будинків.

Як в Ізюмі пройшов опалювальний сезон та як працювали модульні котельні

Як пройшли зиму: яку роль у цьому відіграли модульні котельні?

Якщо у минулому опалювальному сезоні в нас було приєднано до тепломережі 98 будинків, то цього опалювального сезону — 139. Ця різниця — завдяки модульним котельням. Нам вдалося запустити опалення в центрі міста в основному та поруч.

Модульні котельні в Ізюмі. Модульні котельні у Ізюмі. Жовтень 2023. Фото: Марина Шевченко, «Харківобленерго»

У нас із централізованим опаленням було до початку військової агресії 198 будинків, частину їх знищено, тому планували ми 140, але один будинок сам відмовився: мешканці не схотіли, і тому ми запустили в опалення 139 будинків.

У 2024 році будинок по вул. Соборній, 58 готуємо, там треба робити перемичку, бо так технічно розташована подача тепла в цей будинок, що вона проходить під будинком, який знищений і тому ми не змогли його запустити.

Перспективи індивідуального опалення в Ізюмі: які вони?

У 2022 році було масове звернення жителів на індивідуальне опалення — понад півтори тисячі звернень. Але до кінцевого стану, до тепломережі дійшло 236 людей. Тобто люди не знали, чи буде централізоване опалення, зверталися. Тому поки що ми плануємо залишати централізоване опалення, ремонтуємо котельні. З 22 відремонтували 10. Це газові котельні. 10 котелень на альтернативному паливі, модульних. Вони розміщені на трьох локаціях. Маніпулятор купили, щоб завантажувати ці котельні. Це спеціальна вантажна машина з краном, завантажує й вивантажує пелети. Придбано його у 2023 році. 5 млн 600 тис. вийшла нам ця машина. Це субвенція друзів — Донецької селищної ради.

Читати ще

Читати ще 37% заяв про пошкоджене житло внаслідок війни надійшло з Харківської області — Олена Шуляк

Читати ще 9 ударів та збитки у мільярд гривень: яких руйнувань зазнала харківська ТЕЦ-5 через влучання російських ракет

Новости Харькова