Найгірші умови. Третина підприємців Харкова не відновили роботу

За час війни 63% опитаних підприємців втратили понад мільйон доларів.

Харківські підприємці оцінили умови ведення бізнесу в регіоні на 1,62 бали за п’ятибальною системою. Це найгірший результат серед регіонів України. Основними проблемами бізнесмени вважають близькість лінії фронту, мобілізацію та відсутність грошей у клієнтів.

Опитування провела Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) з 4 до 24 липня 2023 року серед членських компаній Харківського офісу. Аналогічні опитування в той же час проводились серед підприємців Дніпра, Одеси та Львова. Усі підприємці оцінюють умови ведення бізнесу гірше, ніж до повномасштабної війни, але харків’яни мають специфічні проблеми, не знайомі іншим регіонам. 

Погано, але стало краще

Такі опитування Асоціація проводила і до війни. Тоді харків’яни оцінювали своє бізнес-середовище на 2,69 балів — нижче за львівських підприємців, але вище за дніпрян та одеситів. Зараз оцінка не дотягує навіть до двійки, але вже краща, ніж була минулого року, тоді підприємці виставили умовам свого існування 1,28 балів.

«У серпні минулого року бої тривали ще недалеко від Харкова. Були постійні обстріли. Коли від Харкова цих людожерів відкинули під час вересневого контрнаступу, це суттєво поліпшило умови, люди почали повертатись у Харків, ну і почали думати, як заробляти, чим займатись, як відновлювати бізнеси», — розповів KharkovNEWS.info один з організаторів проведення опитування та голова Координаційної ради ЕВА у Харкові Ігор Балака.

Минулого літа в місті жило не більше 800 тисяч людей, цього року — вже понад 1 млн 100 тисяч, але більша частина компаній так і не відновила свою роботу в повному обсязі. За результатами опитування, третина компаній не працює взагалі, і лише 6% — у довоєнному обсязі, інші відновили роботу частково. Для порівняння: у Львівському регіоні в повному обсязі працює три чверті компаній, а тих, хто припинив роботу, немає взагалі. В Одесі 74% компаній працюють у повному обсязі, у Дніпрі — 37%.

Інфографіка EBA

«Бізнес продовжує нести збитки. За півтора роки повномасштабної війни 63% опитаних підприємців Харківського офісу Асоціації втратили до 1 млн$, втрати 19% сягають діапазону  1-10 млн$, а 12% – більше 10 млн$. Тільки 6% бізнесу не понесли жодних втрат. У зв’язку з цим у 38% опитаних в планах на найближчі пів року стоїть скорочення видатків», — йдеться в дослідженні.

На думку харківських підприємців, ситуацію могли б покращити грантові програми для бізнесу, зменшення податкового навантаження, зокрема на фонд оплати праці та забезпечення рівних умов для бізнесу. Зараз влада частіше йде назустріч підприємцям, ніж у попередні роки, цим, у тому числі, й пояснюється вища оцінка бізнес-середовищу для підприємців.

«Ідуть плідні перемовини з міською владою, вона почала дослухатись до підприємців. Я особисто  був на кількох зустрічах з мером, і наші пропозиції, хоч і обмежено, мають підтримку і не мають активної протидії. Це пов’язано з тим, що Харків стає логістичним глухим кутом. Якщо не відродити бізнес-активність, то це буде просто місто-фортеця», — каже Балака.

Серед поступок бізнесу з боку міської влади — зменшення орендної плати на землю, де знаходиться пошкоджена нерухомість, а також орендного податку. Знижки отримали і ті підприємці, що надають свої приміщення для потреб ЗСУ. 

Військові замінили айтівців

Одним із найбільших ударів по економіці Харкова стала масова релокація IT-компаній. Навіть ті з них, які залишили реєстрацію та місце сплати податків, вивезли подалі своїх спеціалістів. В основному у Львів або навіть у Польщу.  За даними Kharkiv IT Cluster, до великої війни в місті працювало понад 500 компаній, у них було близько 50 000 працівників. Зараз у Харкові живуть лише 7500-8500 з них. Один працівник IT-сфери створював навколо себе 3,5 робочих місця. Середня зарплата у 2500-3500 доларів дозволяла багато витрачати на товари та послуги, що давало можливість заробити іншим підприємцям. 

«Трішки виправила цю ситуацію велика кількість військових, бо у них теж хороші зарплати, але це жодним чином не компенсує втрати бізнесу через виїзд людей», — вважає голова Координаційної ради ЕВА у Харкові Ігор Балака.

Інфографіка EBA

Це показують і результати дослідження: харківські підприємці однією з найбільших проблем бізнесу в регіоні назвали втрату платоспроможності клієнтів. В інших регіонах цю проблему не називали серед головних. Окрім працівників IT-компаній, додаткові гроші Харкову приносили студенти, зокрема, іноземні. Відсутність 30 000 іноземців, які орендували квартири, боляче вдарила по ринку нерухомості: ті помешкання, які до війни здавалися за 7-8 тисяч гривень на місяць, зараз ледве вдається здати в оренду за 3 000 гривень.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові стало менше підприємців

В усіх регіонах, які брали участь в опитуванні, власники бізнесів назвали великою проблемою мобілізацію чоловіків до лав ЗСУ. Більше 80% харківських компаній мають мобілізованих співробітників, а кожна п’ята компанія через мобілізацію втратила чверть своїх співробітників. Для порівняння: у Львові майже всі бізнесмени сказали, що мають мобілізованих працівників, але 20% не втратив ніхто, в основному мобілізація забрала з офісів до 10% співробітників. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова