На Харківщині поставили уловлювачі нафтових плям. Але вони не спрацювали

Масні плями від нафтопродуктів спостерігають далеко за межами Харкова.

Бонові загородження розставляють у річках Немишля, Лопань, Уди та Сіверський Донець.

На п’ятий день після екологічної катастрофи по руслах річок Харківської області почали встановлювати бонові загородження. Вони потрібні, щоб зупинити розповсюдження нафти, яка витекла через російський удар по нафтобазі у Немишлянському районі Харкова. Попередньо встановлено, що стався витік понад 3000 тонн нафтопродуктів.

«Робота з ліквідації наслідків чергового екоциду триває в посиленому режимі. Загороджувальні бони вдалося отримати від колег з Одеської області. Найближчим часом мають надійти додаткові з Полтавщини. Наразі за результатами попередніх досліджень, небезпечні речовини не потрапили до джерел з питною водою», — розказав заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Після того, як установлять бонові загородження, будуть застосовувати абсорбуючі засоби, які мають всотувати паливні матеріали, що потрапили до річок. Вони можуть розщепити нафту, при цьому не будуть становлять загрозу живим організмам.

«Ми намагаємося зараз вжити заходів, щоб якось ліквідувати напрямок плям нафтопродуктів, щоб вони не потрапили до питних водозаборів Луганщини та Донеччини. Підвезуть сорбенти, які будуть всотувати ці нафтопродукти. Там є бактерії, які будуть поглинати їх, плями «поїдати», і нічого не залишиться. Якщо ці сорбенти не розкладатимуться, то ми будемо їх відловлювати і відправляти на утилізацію. Допомагає вся Україна», — розповіла «Суспільному» виконувачка обов’язків начальника Державної екологічної інспекції у Харківській області Ольга Кузнєцова.

У той же час удень 15 лютого харківський екоактивіст Артем Приходько опублікував відео з однієї з річок, де встановили бони. Судячи з кадрів, цей прилад не спрацював: мастильна пляма пройшла повз загородження далі руслом.

Фото: ХОВА Фото: ХОВА Фото: ХОВА Фото: ХОВА Фото: ХОВА ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, у «Харківводоканалі» повідомили, що витік палива, який стався через обстріл нафтобази у Немишлянському районі, не вплине на якість водопровідної води у Харкові, оскільки водозабори комунального підприємства «Харківводоканал» розташовані вище за місце впадання річки Уди у Сіверський Донець.

Джерело

Новости Харькова