Люди тікають із прикордоння. У Харківській області розшириться зона евакуації

Російські керовані авіабомби спустошують села.

Жителі прикордонних та прифронтових громад стали стали активніше виїжджати подалі від лінії фронту. Причина в тому, що ворог почав застосовувати більш руйнівне озброєння, яке одним ударом стирає з лиця землі цілі вулиці.

Росіяни закидають села Куп’янського району керованими авіабомбами. Якщо минулого року жителі прифронтової зони не хотіли залишати свої домівки навіть під постійними артилерійськими обстрілами, то зараз змушені їхати до Харкова, бо від будинків після обстрілу КАБами не лишається нічого.

Керовані бомби не лишили вибору

Вільхуватська територіальна громада знаходиться поблизу кордону з Росією, тож в окупацію потрапила в перші дні війни, а після звільнення у вересні 2022 року постійно потерпає від обстрілів з території РФ. Через це центр громади навіть довелося перенести з Вільхуватки до селища Приколотного, що знаходиться трохи далі на захід. Зараз там працює адміністрація громади та комунальні служби.

Люди постійно виїжджають з Вільхуватської громади. До повномасштабної війни в громаді було понад 6000 жителів, на початок 2024 року лишалося всього 2700. Але протягом лютого обстріли посилились — тож активніше проходить і евакуація. 

Вулиця у Вільхуватці після бомбардування. Фото: ХОВА

«Люди в основному їдуть до родичів. Десь 60% виїжджають до Харкова, 40% залишаються в межах нашої громади. Багато їдуть в Приколотне, де поки що ситуація більш-менш спокійна», — розповів KharkovNEWS.info голова громади Євген Шаповал.

Люди, що з 2022 року живуть під постійними обстрілами і звикли до них, зараз змушені тікати, бо ворог не лишає вибору. Якщо минулого року прикордоння обстрілювали в основному з мінометів, то зараз закидають керованими авіабомбами, що зносять цілі квартали і вулиці.

«Прилітає КАБ — і в радіусі 50 метрів не лишається нічого цілого. Наслідки жахливі. Позавчора був обстріл села Чорне, влучили в дитячий садок, зруйнували його і ще сім приватних  домоволодінь», — пояснює голова Вільхуватської громади.

Так у Чорному вбили цілу родину одним ударом. 15 лютого вчителька місцевого ліцею з чоловіком, а також їхня 17-річна племінниця приїхали до села забрати з будинку деякі речі. У цей час прилетіла керована авіабомба — всі троє загинули. Після того 35 жителів ухвалили рішення виїхати — їх організовано вивезли волонтери. Зараз в селі, що існувало з XVII століття, майже нікого не залишилось.

Зона евакуації розширюється

Днями обласна військова адміністрація має оголосити про обов’язкову евакуацію з Вільхуватської та частини Великобурлуцької громад. 

«Потрібен деякий час, аби узгодити це рішення», — повідомив KharkovNEWS.info начальник Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

У Вільхуватській громаді уже зараз є села, де не лишилося жодного жителя. Це —   Крейдянка, Купине, Лобанівка, Миколаївка, Озерне, Потихонове і Шев’яківка, усі знаходяться на прикордонні. Крім того, з 30 населених пунктів у 13 немає електрики.

«Зруйнована підстанція в Широкому, яка живить всі населені пункти. Вона на горі, замінована, енергетики не можуть провести роботи», — розповів Євген Шаповал.

У Куп’янську живе 3500 чоловік, не зважаючи на постійні обстріли. Фото: ДСНС

В інших населених пунктах Куп’янського району, де проходить лінія фронту, ситуація лишається незмінною. За інформацією голови району Андрія Канашевича, за останній тиждень дещо поменшало наземних штурмових атак, але обстріли залишились на тому ж рівні, що й раніше. Як і Вільхуватку, Куп’янськ закидають керованими авіабомбами, але в райцентрі лишається 3500 чоловік ( у громаді — 7500), працюють пошта, магазини, банкомати, міський транспорт. Є транспортне та автобусне сполучення з Харковом, тому у будь-який день можна виїхати самостійно. Якщо такої можливості немає — треба звернутися за допомогою:

  • Єдиний координаційний центр  —  080-033-92-91 (цілодобово);
  • Гаряча лінія Мінреінтеграції 15-48 або написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер: 096-078-84-33;
  • Гаряча лінія Куп’янської МВА для мешканців громади —  098-941-23-00 (з 9:00 до 16:00). 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова