Колаборантка з Харківщини, яка втекла у Росію з гауляйтером, отримала підозру

Підозра оголошена заочно.

Колаборантка відповідала за культуру та спорт в окупантів.

6 липня поліція заочно оголосила підозру 40-річній колаборантці з Куп’янського району Анні Бібік, яка обійняла посаду «виконуючої обов’язки начальника відділу культури, молоді та спорту Куп’янського району». До річниці створення так званої «військово-цивільної адміністрації Харківської області» колишній гауляйтер Харківщини Віталій Ганчев нагородив Бібік подякою. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Анна Бібік народилася у селі Подоли Курилівської громади на Куп’янщині. До війни була головною бухгалтеркою управління молоді та спорту Куп’янської міської ради.

У тексті підозри, опублікованої на сайті Офісу президента України, сказано, що у червні 2022 року Бібік, перебуваючи на території Куп’янського району, добровільно надала згоду окупантам на призначення себе на посаду «виконуючого обов’язки начальника відділу культури, молоді та спорту ВЦА Куп’янського району». Робота Бібік була пов’язана з видачею наказів, прийомом, перевезенням і зберіганням грошових коштів, веденням обліків товарно-грошових звітів. Посаду колаборантка обіймала з 20 червня по 7 вересня 2022 року.

«Так, 20.06.2022 Бібік А. А., перебуваючи за адресою: проспект Конституції, буд. 3, м. Куп’янськ, добровільно зайняла посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території Харківської області. Наказом так званого «и. о. главы временной гражданской администрации Купянского района Харьковской области» Губіним М. А., Бібік А. А. була призначена на вищевказану посаду, та в якості активного учасника працювала на посаді, яка пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в окупаційній адміністрації держави-агресора, створеній на тимчасово окупованій території», — зазначено у тексті підозри.

Підозру Бібік сформували за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Анна Бібік. Фото: ГУ Нацполіції у Харківській області

Як писав KharkovNEWS.info, колаборанти з Харківської області, які після деокупації східних районів повтікали до Росії, зняли фільм, який може бути додатковим доказом їхньої причетності до злочинів — викрадення дітей та зерна. Фільм називається «Шлях додому», створений до річниці створення так званої «ВЦА Харківської області». До цієї дати Ганчев нагороджував подяками підлеглих, у тому числі Бібік.

Джерело

Новости Харькова