Фонд гарантування виплатив вкладникам харківського банка-банкрута майже чотири мільярди гривень

Залишилося виплатити менше 10% вкладів фізичних осіб.

Фонд гарантування вкладів фізосіб продовжує виплати вкладникам банків, що перебувають в управлінні ФГВФО. За період із січня по червень 2023 року сума виплат гарантованого відшкодування склала 1 814,4 млн грн. Зокрема, у червні 2023 року Фонд відшкодував вкладникам 40,2 млн грн.

Вкладникам збанкрутілого «Мегабанку» за рік виплатили 3 млрд 852 млн гривнеь, що становить 93% від загальної суми вкладів фізосіб.

Нагадаємо, «Мегабанк» визнали неплатоспроможним у липні 2022 року. Це означає, що Фонд гарантування вкладів відшкодовує кожному вкладнику  повну суму вкладу разом з нарахованими відсотками.

Отримати виплати можна безпосередньо у відділеннях банків-агентів Фонду або дистанційно.

 

Для отримання гарантованого відшкодування у відділеннях банків-агентів Фонду вкладник має пред’явити паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, та ІПН.

Дистанційні виплати здійснюються через онлайн-сервіси чотирьох банків агентів, що надають таку можливість, — «Укргазбанк», ПриватБанк, «ПУМБ» та банк «Південний».

НБУ вніс «Мегабанк» Віктора Суботіна до категорії неплатоспроможних через суттєві порушення в частині оцінки кредитного ризику, інсайдерське кредитування та невиконання плану докапіталізації.

Як писав KharkovNEWS.info, заарештоване майно «Мегабанку» у центрі Харкова заарештували і передадуть у державне управління.

Суд задовольнив клопотання прокуратури щодо визначення порядку зберігання речових доказів — нерухомості по вулиці Сумській у Харкові вартістю майже 144 мільйони гривень.

За даними слідства, приміщення на вулиці Сумській належали Мегабанку до лютого 2022 року, коли  акціонерне товариство уклало договір із товариством з обмеженою відповідальністю і передало нерухомість в іпотеку фірмі, що зареєстрована у Латвії.

При цьому, 12 січня 2023 року на це товариство з обмеженою відповідальністю накладені санкції Радою національної безпеки та оборони, й воно не може розпоряджатися активами. Санкції застосовували, оскільки керівником та кінцевим бенефіціаром фірми є громадянин Росії, а компанія співпрацює із відомим букмекером Росії. У лютому 2023 року товариство з обмеженою відповідальністю продало нерухомість на Сумській.

Джерело

Новости Харькова