Документальний фільм харківського журналіста покажуть на фестивалі в США

Мстислав Чернов зафільмував перші дні війни в Маріуполі.

На головном фестивалі незалежного кіно в світі Sundance покажуть українську стрічку «20 днів у Маріуполі».

Це дебютна робота відомого фотографа Мстислава Чернова, який починав свою кар’єру у Харкові. 

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко прибули в Маріуполь 24 лютого за годину. Вони працювали для інформаґенції  Associated Press. Завдяки роботі Чернова та Малолєтки світ дізнався про злочини росіян у Маріуполі: гуманітарну катастрофу, викликану облогою, масові поховання мирних мешканців, наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли фотографи надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеного продуктового магазину — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

5 березня команда AP залишила Маріуполь через гуманітарний коридор. Відеоматеріали, які Чернов вивіз із Маріуполя, слягли в основу документального фільму.

Після бомбардування пологового будинку №3. Фото: Мстислав Чернов

«Відсутність інформації в умовах блокади має дві мети. Перша — це хаос. Люди не розуміють, що відбувається, і панікують. Друга — безкарність. Без кадрів зруйнованих будівель та вмираючих дітей російські війська могли робити все, що хотіли. Якби не ми, таких кадрів не було. Ось чому ми пішли на ризик, щоб показати світові те, що побачили», — розповів фотограф та режисер.

Стрічка з матеріалів українського журналіста була створена командою Frontline — найдовшої в історії США програми документальних фільмів. Вона виходить на каналі PBS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотокореспондент із Харкова став лауреатом премії Гонгадзе

«Я ніколи не плакала так багато, монтуючи відео. Ніколи не була так спустошена емоціями. Але також ніколи так не надихалася роботою відеографа, що з таким баченням і рішучістю розповідає історію своєї країни під час війни», — розповідає монтажерка фільму Мішель Мізнер.

Світова прем’єра відбудеться 20 січня в місті Парк-Сіті (США). Усього в рамках фестивалю пройде шість показів. 

Джерело

Новости Харькова