Обстеження молочних залоз у Харкові: чи вплинула війна на кількість оглядів

За інформацією: Суспільне Харків.

Мамографія в одній з міських поліклінік Харкова, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

На третій рік після початку повномасштабної війни кількість обстежень на рак молочної залози у Харкові збільшилася удвічі. У 2022 році у місті пройшли обстеження 12 тисяч жінок, у 2023 році обстежили майже 25 тисяч жінок. За два місяці 2024 року 3,5 тисячі пацієнток пройшли мамографію — у понад половини з них виявили патології.

Про це Суспільне Харків розказали в міському департаменті охорони здоров'я.

Серед тих, хто обстежився цього року, — Світлана Копилова. Мамографію вона пройшла у харківській поліклініці

"Я звернулася до свого лікаря-терапевта, і вона порадила за станом здоров’я. Мені повідомили результати, я задоволена і я даремно переймалася", — говорить харків'янка.

Світлана — одна з понад 300 жінок, які за місяць прийшли обстежити груди у цій поліклініці Харкова. Процедура потрібна, щоб виявити злоякісні новоутворення на ранній стадії й почати лікування.

Мамографія в одній з міських поліклінік Харкова, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Найчастіше хвороба вражає жінок, ризик захворіти підвищується з настанням менопаузи, говорить лікар-рентгенолог Олексій Максімішин.

"Жінки, які страждають на рак грудної залози першої та другої стадії, мають понад 90% виживання. Якщо вже жінка захворіла, ми її пролікуємо, і вона через декілька років забуде про це захворювання, і буде жити 20-30 і більше років", — говорить Максімішин.

Завідувачка Центру первинної медичної допомоги Харківської поліклініки №18 Наталя Рафальська розповідає: рак грудної залози є найпоширенішим онкозахворюванням серед жінок у світі, в Україні хворобу щороку діагностують у 15 тис. жінок. На Харківщині під час повномасштабної війни охочих пройти обстеження стало менше.

"У 2022 році це були 233 жінки, у 2021 — 995 жінок. Багато жінок виїхало як в інші області, так і за кордон. Звичайно, були складнощі, і не кожна жінка могла пройти навіть від страху в поліклініку", — говорить Рафальська.

Окрім 18-ї поліклініки, пройти мамографічне обстеження можна ще у дев'яти лікарнях Харкова.

Читати ще

Читати ще «Хворіють і чоловіки». Рівненський лікар розповів як протидіяти раку молочної залози

Читати ще Всеукраїнський день боротьби з раком грудей. Як вчасно виявити хворобу

Новости Харькова