Знову через екран. Університети Харкова у більшості не змогли проводити пари офлайн

Для навчальних закладів міста лекції в аудиторіях — недоступна розкіш.

Із-поміж харківських вишів, які планували розпочати навчання у комбінованому форматі, лише медичний університет зміг відновити практичні заняття «вживу». Іншим в останній момент сказали, що їхні укриття не підходять.

Майбутні хірурги та гінекологи нарешті можуть вчитися оперувати і приймати пологи не через екран комп’ютера. У Харківському медичному університеті та в ХНУ ім. Каразіна студенти отримали можливість проходити практику у спеціальних укриттях. А от студенти-художники, актори та дизайнери, хіміки і фізики, яким теж необхідна практика наживл, поки що не мають такої можливості. 

Офлайн — тільки для медиків

У серпні п’ять харківський університетів заявили про готовність проводити для студентів практичні заняття в спеціально обладнаних сховищах. Це — Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Харківський національний університет мистецтв імені І. П. Котляревського, Харківський національний медичний університет.

Але напередодні старту нового навчального року все змінилося — Рада безпеки і оборони Харківської області посилила вимоги до укриттів. Тож лише два університети змогли організувати живі заняття — але в дуже обмеженому форматі. У ХНУ ім. Каразіна лише інтерни медичного факультеті відвідують практичні тренінги та семінари в Симуляційному центрі університету.  Планували, що студенти природничих факультетів теж зможуть це робити, але їхні лабораторні довелося відкласти.

«Відтерміноване до 1 жовтня проведення лабораторних занять саме на природничих факультетах, зважаючи на безпекову ситуацію в місті. На інших факультетах йде навчання онлайн», — розповіла керівниця пресслужби ХНУ ім. Каразіна Лілія Змій.

Фізики та хіміки розпочнуть практичні заняття з жовтня. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

У Харківському медичному університеті можливість займатися практикою вживу дали всім, окрім першокурсників. Заняття в укритті проходять з педіатрії, хірургії, акушерства та гінекології. Ці дисципліни неможливо вивчити в теорії, потрібна практика. Заняття відвідують студенти, які живуть у Харкові або мають можливість приїжджати з передмістя. Їхні практичні в реальному часі дивляться одногрупники, які живуть в інших містах України або за кордоном. Із 5 000 студентів університету приблизно 1000 виявили згоду відвідувати практичні заняття, але ходять не всі — десь половина.

«Цифра динамічна, цей відсоток кожного разу різний, але завжди приходить менше студентів, ніж заявляють: хтось працює, хтось боїться приїхати. Але такого, щоб скасовували заняття, не було», — повідомила KharkovNEWS.info помічниця ректора ХНМУ Інна Чухно.

За її словами, посилення обстрілів по місту впливають на рішення студентів приходити на заняття. Викладачів, які хотіли б працювати в аудиторії-сховищі, зараз більше, ніж студентських груп.

Сидять на кухнях і малюють

Харківський національний економічний університет почав готувати укриття ще взимку. У ХНЕУ були певні, що з 1 вересня студенти повернуться до аудиторій, хоча б підземних. Але раптова зміна вимог до укриттів у навчальних закладах перекреслила всі плани. 

«Дуже суттєве було посилення вимог, по ДБНам, які вони затвердили, наші укриття були не готові. Але зараз ми приводимо до ладу кілька укриттів, у нас 100 метрів до метро, тому ми через тиждень запросимо комісію, щоб вони ще раз подивилися, чи можемо ми розпочати заняття, бо діти рвуться. У нас є спеціальність «Дизайн», а там предмет — «Рисунок». Якщо його вивчати під керівництвом викладача, який може підійти, підправити — це одна справа, інша — коли вони сидять по своїх кухнях і щось там малюють», — розповів KharkovNEWS.info ректор університету Володимир Пономаренко.

Так само на кухнях малюють і майбутні художники і скульптори з Харківської академії дизайну і мистецтв. Тут теж готували укриття до початку нового начального року, і вони також виявились не такими, як треба.

Майбутні художники і скульптори виставляють свої роботи. Фото: ХДАДМ

«На жаль, у нас два найпростіших укриття, ми планували проводити консультації там, але вимоги змінились. Ми поки що не можемо навчати студентів, але можемо показати, що вони вміють. У нас працюють виставкові майданчики, де студенти мають можливість виставляти те, що вони зробили», — каже ректор Академії Олександр Соболєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неподалік Харкова побудують укриття майже за 100 мільйонів гривень

Так само майбутні артисти не можуть зібратися на репетицію. 

«У нас поки виключно онлайн. Вже трошки звикли з часів пандемії», — розповіла студентка театрального факультету Софія Зінченко. У ректораті підтвердили — поки що не мають дозволу на початок роботи у своїх  приміщеннях.  

Усі ці університети готують нові сховища, аби збільшити кількість студентів, які зможуть займатися практичними заняттями не через монітор. Але навіть якщо у всіх харківських вишах будуть сертифіковані укриття, це не значить, що офлайн-навчання повернеться в місто. За даними ректора ХНЕУ Володимира Пономаренка, лише 42% від усіх студентів харківських університетів проживають у Харкові, ще 22% — за кордоном, а інші живуть в різних містах чи селах України, отже, не зможуть відвідувати практичні заняття навіть коли захочуть. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова