Загиблому розвіднику з Харкова просять надати звання Героя

В'ячеслав Шахов загинув, коли намагався врятувати побратимів.

В’ячеслав Шахов отримав смертельне поранення на Донеччині.

Президента України Володимира Зеленського просять надати звання Героя України (посмертно) військовому Головного управління розвідки, волейболісту з Харкова В’ячеславу Шахову (позивний — «Шах»), який загинув на війні. Відповідна петиція від імені Валерії Довгополої опублікована на сайті президента.

В’ячеслав Шахов народився 2 березня 1979 року у Харкові. Закінчив спортивний коледж, був переможцем і призером багатьох міських, обласних та всеукраїнських змагань з волейболу, останнім часом грав у чемпіонаті Харкова.

У перший день війни добровільно долучився до Збройних сил України. Спочатку був у складі територіальної оборони, потім у спецпідрозділі Kraken. Служив старшим солдатом.  Захищав Україну від окупантів спочатку в Харківській області (Руська Лозова, Черкаська Лозова, Слатине, Козача Лопань, Питомник, Куп’янськ, Балаклія), потім в Донецькій (Краматорськ, Бахмут) і Луганській (Сватове).

30 січня «Шах» загинув на Донбасі, коли намагався вивезти з передової поранених побратимів. В його автомобіль влучив російський снаряд. Це сталося у селищі Красна Гора Бахмутського району (Донецька область). В’ячеславу Шахову було 43 роки, у нього залишилися жінка та син.

«В’ячеслав мав багато планів, яких не встиг, на жаль, втілити в життя. Завжди допомагав усім, хто цього потребував. Він був справжнім другом і побратимом. Він віддав своє життя, щоб ми жили у вільній і незалежній Україні. Захищав Україну, ціною власного життя, — зазначила Валерія Довгопола. — Прохання до Адміністрації Президента України та Президента України розглянути петицію та надати відзнаку».

Нагадаємо, президент розглядає петиції, якщо вони набирають не менше 25 000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців із дня їх опублікування. Петиція щодо надання звання Героя України В’ячеславу Шахову опублікована 16 лютого. Наразі вона набрала 2993 підписи. Підтримати петицію можна за посиланням тут.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року Володимира Зеленського просили присвоїти звання Герой України Євгену Храпку, який загинув у червні під час евакуації поранених бійців. 

Джерело

Новости Харькова