У Харкові з’явились вулиці на честь Дмитра Коцюбайла, Георгія Тарасенка, Олега Громадського і сквер Влади Черних

Депутати одностайно підтримали перейменування.

Харків позбувся трьох вулиць із російськими назвами.

13 червня на XVI позачерговій сесії Харківської міської ради депутати прийняли рішення щодо перейменування трьох вулиць та надання назви скверу. Відтепер вони носять імена загиблих героїв України. Рішення підтримали всі депутати, які були присутніми на сесії. Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

Нові назви отримали:

  • вулиця Плеханівська відтепер називається вулицею Георгія Тарасенка (на честь командира добровольчого батальйону «Фрайкор»):
  • вулиця Державінська — вулицею Дмитра Коцюбайла (на честь командира батальйону «Вовки Да Вінчі»);
  • вулиця Броненосця «Потьомкін» — вулицею Олега Громадського (на честь комбата та нацгвардійця);
  • сквер по вулиці Конторській, що розташований навпроти будинку №5, — сквером Владислави Черних (на честь бойового медика «Хартії»).

Мешканцям цих вулиць не потрібно змінювати прописку й документи щодо права власності на нерухомість.

Зазначимо, Георгій Тарасенко був командиром добровольчого підрозділу «Фрайкор». Ще у 17 років став добровольцем під час захисту сходу України. Це було навесні 2014 року. За три роки створив добровольчий підрозділ «Фрайкор», який і очолив. Учасники добровольчого підрозділу з того часу служили в АТО та ООС. Із початком повномасштабного вторгнення Георгій Тарасенко обороняв Харків. 25 березня 2022 року у бою за звільнення села Мала Рогань у Харківському районі отримав смертельне поранення. Йому було лише 25 років. Став першим добровольцем, який отримав звання Героя України після 24 лютого. Похований у Холодному Яру.

Дмитро Коцюбайло (позивний Да Вінчі) — доброволець, родом з Івано-Франківщини. Створив і очолив підрозділ «Вовки Да Вінчі», який був переформатований у 1-й механізований батальйон у складі 67-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України. Його підрозділ брав участь у контрнаступі ЗСУ на Слобожанщині, став ударною силою у «Балаклійській операції». Наймолодший Герой України. 7 березня 2023 року Дмитро Коцюбайло загинув у Бахмуті.

Олег Громадський народився у Полтавській області. У 2014 році у званні майора очолив 16-й батальйон територіальної оборони «Полтава», який увійшов до складу 58-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних сил України. Під командуванням Олега Громадського підрозділ виконував бойові завдання з охорони стратегічних об’єктів у Харківській і Полтавській областях. Був співзасновником Штабу оборони Харківщини. 24 лютого 2022 року полковник Громадський разом з побратимами одним з перших прийняв бій з російськими загарбниками у П’ятихатках, тоді знищили колону ворожої техніки. Загинув у той же день.

Влада Черних — доброволиця добровольчого підрозділу «Хартія», аеророзвідниця. Долучилася до визвольної боротьби, як тільки змогла вирватися з окупованого села. Народилася у Харкові, закінчила фармацевтичну академію. Загинула 28 грудня 2022 року під час виконання бойового завдання у місті Слов’янськ. Владі було 28 років. Указом Президента України нагороджена орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Подання щодо перейменування цих топонімів робив командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко. На сайті міськради два місяці тривало голосування, абсолютна більшість респондентів підтримала перейменування на честь загиблих героїв російської війни. Одночасно із цим про перейменування вулиці Студентської просили співробітники НЮУ. Вони хотіли, аби вулиця називалася на честь померлого ректора Василя Тація. Згодом родина Тація попросила зупинити голосування через велику кількість зневажливих коментарів. 

Як писав KharkovNEWS.info, на сесії 13 червня також був перейменований парк Горького. Відтепер він називається Центральний парк культури і відпочинку. 

Джерело

Новости Харькова