Міністр передав 225-му батальйону 40 броньованих «Козаків»

Ці моделі вітчизняних бронеавтомобілів найпоширеніші у Сухопутних військах України.

Воїни 225-го окремого штурмового батальйону Збройних Сил України отримали 15 бронемашин «Козак-2М1» та 25 «Козак-5».

Вітчизняну техніку, яку виробляє ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика», підрозділу передали міністр оборони Рустем Умєров та начальник Генерального Штабу ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич. Про це Рустем Умєров повідомив у соціальних мережах.

«15 броньованих машин «Козак-2М1» та 25 одиниць багатофункціональних бронеавтомобілів «Козак-5», виробництва ПАТ «Науково-виробниче об’єднання «Практика», повністю відповідають стандартам НАТО і мають високий протимінний захист. Забезпечуємо наших військових сучасним і надійним обладнанням. Мотивоване військо — це добре оснащене військо. Наш головний пріоритет – збереження життя та здоровʼя військових», — написав мінстр.

Як повідомляє «Мілітарний», «Козак-2М1» — це модернізована версія «Козак-2М», що відрізняється несучим корпусом-монококом. У ньому використані ті самі агрегати, що і на «Козаку-2», але повністю перероблена ходова частина. Підвіска всіх коліс стала незалежною, а кліренс збільшився з 392 мм до 430 мм. Бронекорпус машини має рівень балістичного захисту ПЗСА-5.

«Козак-5» – це версія, яка збудована на шасі позашляховика Ford F-550 і передусім призначена для поліцейських спецпідрозділів. Він легший за «Козак-2» і має вагу 10 тонн. У базовому варіанті бронеавтомобіль вміщає до восьми осіб. Конструкція кузова загалом аналогічна «Козаку-2», але в задній стінці замість двостулкових дверей встановлені одностулкові.

Як писав KharkovNEWS.info, 225-й батальйон входив до складу 127-ї бригади тероборони, а у 2023 році виокремився в окремий штурмовий підрозділ. Під командуванням Олега Ширяєва батальйон виконував завдання, зокрема, у Бахмуті.

Командир 225 батальйону Олег Ширяєв отримав орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та «Хрест Пошани».

Джерело

Новости Харькова