У Харкові затримали коригувальника, якого завербувала російська командирка

Чоловік переховувався на околицях міста.

Чоловік у перші дні повномасштабної війни коригував авіаудари по Харкову.

Контррозвідка Служби безпеки затримала агента воєнної розвідки Росії, який довго переховувався. На початку повномасштабного вторгнення, коли точилися бої за Харків, чоловік розвідував місця базування та переміщення українських військових. Його цікавили локації вогневих позицій комплексів протиповітряної оборони ЗСУ.

«Така інформація була особливо цінною для окупантів. Це дозволяло російським бомбардувальникам завдавати удари по місту в обхід ППО. Напередодні звільнення регіону фігурант «заліг на дно» —  призупинив контакти з російською розвідкою та майже не виходив із власного будинку на околицях обласного центру. Втім, співробітники СБУ системно йшли «по сліду» зловмисника і затримали його у помешканні, де він переховувався», — повідомив речник УСБУ Харківської області Владислав Абдула.

Місцевого жителя росіяни завербували до початку повномасштабної війни. Як з’ясували слідчі, його близька родичка — одна із командирів російського диверсійно-розвідувального загону «Ірбіс», яка використовує позивний «Багіра». Вона була «зв’язковою» та передавала отриману інформацію кадровому співробітнику російської розвідки для планування бойових операцій на східному фронті.

31-річному агенту повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Чоловіка взяли під варту. Якщо його провина буде доведена, йому загрожує 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Джерело

Новости Харькова