У Харкові вшанували загиблих під час теракту біля Палацу спорту

За інформацією: Суспільне Харків.

Пам’ятна дошка на честь загиблих біля Палацу cпорту. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

У Харкові пройшла громадська панахида, під час якої вшанували пам'ять загиблих під час теракту біля Палацу спорту, що стався 8 років тому.

На панахиду зібралися понад 20 людей, з серед них — батько загиблого внаслідок вибуху 15-річного Данила Дідіка Андрій.

"Ми сьогодні відзначаємо День патріота. 22 лютого для Харкова — це перш за все про перемогу, бо харків'яни у 2014 році, вони зламали сценарій Росії й Путіна. На вісім років затримали повномасштабну війну. На той час жертв та наслідків було б більше. Будь-яка перемога — це жертви та втрати. Сьогодні ми це відчуваємо як ніколи", — розказав координатор "Євромайдану Харків" Володимир Чистилін.

Вшанування пам’яті загиблих під час теракту у 2015 році. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Вшанування пам’яті загиблих під час теракту у 2015 році. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Чистилін каже, що підтримує зв'язки майже з усіма родичами загиблих під час теракту біля Палацу Спорту, крім батьків Миколи Мельничука.

"Його батьки не підтримували і не сприймали його позицію. Вони ніколи не були на наших заходах. Але Микола похований поряд з Ігорем Толмачовим на кладовищі. Наші активісти приходять туди. Ми у цьому році не збираємося поряд з каменем. Сподіваюся, що у наступному році буде перемога, зможемо там провести акцію", — каже Чистилін.

Батько Дані Дідіка — Андрій Дідік. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Серед людей, які прийшли на панахиду вшанувати пам'ять загиблих — військовий Віктор Трубчанов, який зараз перебуває у відпустці.

Військовий Віктор Трубчанов. 22 лютого 2023 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"Особисто знав усіх загиблих у теракті біля Палацу спорту, крім Вадима Рибальченко з Первомайського. Дуже добре товаришував з Ігорем, знаю Даню, він одного року народження з моїм сином", — говорить Віктор Трубчанов.

До пам'ятного каменя принесли квіти

Пам’ятний знак на честь загиблих у теракті біля Палацу спорту. 22 лютого 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

Біля пам'ятного знака поблизу Палацу спорту акції у 2023 році не проводили через безпекову ситуацію, однак харків'яни принесли до каменя квіти. Серед них — начальник штабу громадської самооборони Харкова Віталій Тропачов.

Начальник штабу громадської самооборони Харкова Віталій Тропачов. 22 лютого 2023 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

"Я вшановую хлопців, які загинули вісім років тому на цьому місці. Я був тоді тут, знаю, як це проходило. Для мене це поважні люди. Ігоря Толмачова добре знав, ми з ним були разом на Євромайдані. Інших не знав. Євромайдан — це те, з чого почалося становлення нашої країни", — поділився Віталій Тропачов.

Що відомо

  • 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час маршу Єдності стався вибух. На місці загинули двоє людей, 11 отримали поранення. Згодом двоє поранених померли в лікарні, серед загиблих — правоохоронець і троє учасників акції — Данило Дідік (15 років), Микола Мельничук (18 років), Вадим Рибальченко (37 років), Ігор Толмачов (52 роки).
  • 28 грудня 2019 року Фрунзенський районний суд Харкова визнав обвинувачених у справі Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова винними у теракті, призначив покарання у вигляді довічного ув'язнення, але змінив запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.
  • 29 грудня 2019 року Дворнікова, Тетюцького і Башликова передали на непідконтрольні території під час взаємного звільнення утримуваних осіб. Вони не визнали провини.
Новости Харькова