У Харкові відновив роботу Центр протезування та реабілітації

В установі працює більше 20 фахівців.

У Харкові відновив роботу Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації.

До повномасштабного вторгнення центр приймав 2 тисячі пацієнтів на рік, але від початку масованих обстрілів Харкова евакуювався в Кропивницький.  

З кінця 2022-го Центр намагався повернутися в Харків. З часом почав поступово відновлювати роботу. Першого пацієнта прийняли 13 грудня 2023-го. Зараз в установі працюють понад 20 фахівців, поступово збільшується кількість пацієнтів.

«Кожному пацієнту, незалежно від віку, потрібно жити повноцінним життям, бути мобільним, значний частині з них — мати можливість працевлаштуватися. Реабілітація також надважлива, бо яким би якісним не був протез, якщо людина не вміє ним користуватися, в ньому немає сенсу. Наш Центр ставить за мету навчити людину жити із новою біотехнічною системою на рівні верхньої або нижньої кінцівки», — розповіла директорка  Українського науково-клінічного центру протезування та реабілітації Антоніна Салєєва.  

Директорка Центру Антоніна Салєєва. Фото: Сергій Козлов

Центр реабілітації зміг відновити повноцінну роботу в Харкові у тому числі завдяки проєкту «Протезування як частина життя», який реалізує «Благодійний фонд «Харків з тобою» за підтримки бельгійського фонду The King Baudouin Foundation. Завдяки цьому проєкту Центр протезування зможе облаштувати «кімнату безпеки» на «нульовому» поверсі для пацієнтів та персоналу,  замінити вікна, які були пошкоджені під час війни і отримати комплексні пакети реабілітаційних послуг (підготовка до протезування, відновлення фізичних можливостей та навчання користування протезом після протезування) для 80 пацієнтів з ампутаціями.

«З початком повномасштабного вторгнення внаслідок бойових дій та підриву на мінах і вибухонебезпечних предметах, ампутацію кінцівок отримали також чимало цивільних людей, дітей, зокрема й у Харківській області. Тож відновлення роботи Українського науково-клінічного центру на Харківщині є вкрай необхідним», — каже директорка благодійного фонду «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова.

Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації працює в Харкові з 1946 року. Центр надає допомогу пацієнтам з усіх регіонів України. Зокрема тим, які мали суттєві порушення органів руху, проблеми з верхніми кінцівками,  хребтом. З 2014 року, крім цивільних, Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації почав опікуватися військовими.

Фото: Сергій Козлов Фото: Сергій Козлов Фото: Сергій Козлов Фото: Сергій Козлов Олена Рофе-Бекетова. Фото: Сергій Козлов ПопереднійНаступний

Джерело

Новости Харькова