У Харкові судитимуть трьох росіян, які грабували людей і вбили фермера

Загарбники вчиняли злочини в Ізюмському та у Куп'янському районах.

Троє загарбників приїхали на вкраденій машині до фермера, «Фанат» застрелив його.

До Орджонікідзевського районного суду Харкова направили обвинувальний акт щодо трьох російських окупантів, які із погрозами відбирали майно у жителів Ізюмщини й Куп’янщини, а також вбили власника фермерського господарства Володимира Шкірю. Це військові 7-го мотострілецького полку Збройних сил Росії із прізвиськами «Комуніст» і «Фанат» та військовий 1-го батальйону 1-ї роти 202-го мотострілецького полку «ЛНР».

Слідчі встановили, що 13 березня 2022 року троє окупантів приїхали до будинку у селі Волохів Яр (Ізюмщина) та змусили його власника віддати їм машину. Брат чоловіка служив у Збройних силах України. Загарбники стали випитувати у чоловіка інформацію про брата та інших проукраїнськи налаштованих людей. Коли чоловік відмовився, наказали віддати ключі від машини.

«Авто окупанти використовували виключно у власних цілях і навіть встигли потрапити у ДТП через те, що перебували у стані алкогольного спʼяніння. І саме на цьому автомобілі 31 липня вони приїхали до фермерського господарства у с. Безмятежне Куп’янського району, власником якого був чоловік з активною проукраїнською позицією родом із Закарпатської області. Односельці називали його «Вуйком», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

У селі Безмятежне Шевченківської громади Куп’янщини окупанти вбили фермера Володимира Шкірю («Вуйка»). «Фанат» попросив його допомогти відремонтувати цей автобіль. Шкіря підійшов до машини, і «Фанат» вистрелив йому у голову. Чоловік загинув на місці. Окупанти частину тіла вбитого підпалили, частину розкидали дорогою.

«Після цього обвинувачені розчленували тіло вбитого, частину поклали в авто, на якому приїхали окупанти, та підпалили. Аби приховати злочин, вони забрали відрублені частини тіла фермера та викинули їх по дорозі до с. Вишневе Куп’янського району», — повідомили у прокуратурі.

Окупанти вчиняли й інші злочини. Слідчим відомо, що вони викрали транспорт та двигун до човна із дачного кооперативу.

Обвинувальний акт щодо трьох окупантів склали за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. «Фанат» отримав ще одну підозру — за ч. 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним убивством). Двом загарбниками загрожує від 8 до 12 років тюрми, «Фанату» — довічне позбавлення волі. Їх судитимуть заочно.

Нагадаємо, імена цих трьох окупантів установили наприкінці грудня 2023 року.

Як писав KharkovNEWS.info, підозру 35-річному військовому 7-го окремого мотострілецького полку з Курської області Віталію Піддубному, який убив фермера з Куп’янського району, оголосили наприкінці січня 2023 року. Убитий чоловік — 56-річний Володимир Шкіря (прізвисько — «Вуйко»).

Джерело

Новости Харькова