У Харкові хочуть видобувати артезіанську воду

Проєкт видобутку води вже розробляють.

У Харкові хочуть видобувати воду з артезіанських свердловин, щоб забезпечити 20% мешканців. Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов на засіданні комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Як зазначив Терехов, через війну погіршився стан річок, оскільки окупанти цілеспрямовано били по об’єктах інфраструктури для збору, очищення й постачання води, зокрема, й по КП «Харківводоканал».

«Тільки по одному з об’єктів системи водопостачання та водовідведення, які знаходяться у Харкові, збитки сягають понад 221 мільйон гривень», — розповіли у Харківській міській раді з посиланням на Ігоря Терехова.

Мер попросив нардепів актуалізувати законодавство й під час війни дозволити комунальним підприємствам не платити екологічний податок. Також Терехов звернувся з проханням закласти у держбюджеті на 2023 рік гроші на річний водообмін у Краснопавлівському водосховищі, яке розташовано у Лозівському районі Харківської області. 

Нагадаємо, водою з Краснопавлівського водосховища забезпечують жителів Харкова, Лозової, частини Первомайського, Дергачівського та Харківського районів.

«Це значно покращить екологічну ситуацію в регіоні, підвищить якість питної води в місті Харкові та населених пунктах Харківської області, частина з яких перебуває в окупації та зоні бойових дій, що, своєю чергою, призвело до погіршення якості та умов доступу населення до питної води», — сказав Терехов.

Як писав KharkovNEWS.info, ще у жовтні 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про виділення грошей на Краснопавлівське водосховище у Харківській області. На його наповнення направили 99 мільйонів гривень.

У листопаді 2021 року відсутність водообміну в Краснопавлівському водосховищі визнали надзвичайною ситуацією. З резервного фонду обласного бюджету на водообмін виділили три мільйони гривень.

Потім запустили насоси, що перекачують воду по каналу Дніпро — Донбас, й Краснопавлівське водосховище поповнили 14 мільйонами кубометрів води з Дніпра.

Джерело

Новости Харькова