У Харківській військовій адміністрації надали відповідь щодо звинувачень у зберіганні «гуманітарки»

У пабліках поширили лист від СБУ, де слідчий просив від ХОВА пояснень щодо знайденої гуманітарної допомоги з Польщі.

У ХОВА запевняють, що зберігають масло, яке роздають у якості «гуманітарки» громадам, на складах «Хладопрому».

27 червня у пабліках з’явилася інформація про те, що на складах товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика морозива «Хладопром» знайшли гуманітарну допомогу, що за документами нібито мали передати до будинків для людей похилого віку та дитячих будинків. На підкріплення слів був доданий документ начебто від слідчого Служби безпеки України У харківській області, датований 5 червня 2023 року.

У ньому сказано, що слідчий відділ відкрив кримінальне провадження 25 жовтня 2022 року за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою) і ч. 1 ст. 258-5 (фінансування тероризму) Кримінального кодексу України. Під час досудового розслідування встановили, що на складах «Хладопрому» зберігається у картонних коробках солодковершкове масло з Польщі. На фабриці підтвердили, що продукція належить ХОВА.

«Згідно пояснень представників ТОВ «Хладпром», вказана речовина належить Харківській обласній військовій адміністрації. Вказана речовина зберігається без супровідної та технічної документації (товарно-транспортних накладних, сертифікатів якості та ін.)», — сказано у документі.

Слідчий зазначив, що згідно з актом приймання-передачі протягом травня цього року ХОВА передала це масло чотирьом установам — Зміївському геріатричному пансіонату, Хорошевському геріатричному пансіонату, Панютинському психоневрологічному інтернату та Богодухівському дитячому будинку-інтернату. Тому старший слідчий просить ХОВА надати пояснення.

«Прошу повідомити, чи зберігає ХОВА у складських приміщеннях ТОВ «Хладпром», що знаходиться за адресою: м. Харків, вул. Хабарова, 1, речовину, зовні схожу на солодковершкове масло в картонних коробках. Якщо так, то на підставі чого зберігає вказану речовину? Крім того, прошу повідомити походження вказаної речовини та надати відповідні завірені належним чином копії документів, що це підтверджують», — зазначено у листі старшого слідчого Андрія Жеребко.

У ХОВА цю інформацію назвали недостовірною та маніпулятивною. В адміністрації зазначили, що дійсно відправили «гуманітарку» на склади фабрики офіційно. Зробити це вирішили через те, що не всі громади можуть зберігати масло.

«Масло, як гуманітарна допомога, офіційно знаходиться на зберіганні у складських приміщеннях ТОВ «Хладпром» з метою збереження продукції в належній якості. Гуманітарна допомога роздається громадам згідно потреб, які формує влада на місцях. Адже не всі громади, особливо прифронтові, мають можливість зберігати продукти харчування у великих кількостях», — сказано у повідомленні ХОВА.

Також в адміністрації прокоментували лист від Служби безпеки. За їхніми словами, роботу ХОВА щодо видачі та зберігання масла вже перевірили, порушень не знайшли.

«Тимчасова слідча комісія, члени якої працювали в області пів року щодо розподілу гуманітарної допомоги, порушень документації щодо видачі та зберігання маслопродуктів не виявила. Крім того, ТСК відзначила роботу Харківської обласної адміністрації в цьому напрямку як високоорганізовану та прозору, про що йдеться у листі Верховної Ради про результати роботи комісії», — розповіли в адміністрації.

Як писав KharkovNEWS.info, 5 квітня Національне антикорупційне бюро України проводило слідчі дії у деяких структурних підрозділах Харківської обласної військової адміністрації, зокрема у керівництва апарату ХОВА та департаменті агропромислового розвитку.

Тоді «Цензор.нет» повідомляв, що обшуки проводять по справі, яка стосується розтрати гуманітарної допомоги, придбаної за рахунок держави після початку війни.

Джерело

Новости Харькова