Вільне пересування на прикордонні з Росією заборонять. Кого це стосується на Харківщині

У громадах чекають уточнення рішення Державної прикордонної служби.

Кабінет Міністрів заборонив вільний в’їзд до прикордоння. Це п’ятикілометрова смуга вздовж українсько-російського кордону, що перебуває під щільною увагою військових.

Рішення Уряду від 7 грудня щодо посилення режиму в’їзду до прикордоння стосується кількох громад Харківської області та десятків населених пунктів: це села у Золочівській, Дергачівській, Харківській, Вовчанській та Великобурлуцькій громадах. Поки що мешканці сіл їздять за спецрежимом, який влаштовує і цивільних, і військових.

«Звикли до перепусток»

Жителі населених пунктів Харківської області, звільнених навесні 2022 року та під час осіннього контрнаступу, звикли до того, що є деяка пропускна система. «Аборигенів» правила не стосуються. Місцеві жителі, які жили під час окупації або повернулися уже опісля, вільно їздять до Харкова у своїх справах і повертаються у зворотному напрямку. У них просто перевіряють документи на блокпостах. Головне — прописка.

Гості цих населених пунктів або власники дач, спадкоємці померлих жителів прикордоння з осені 2022 року мають отримувати перепустки у місцевих адміністраціях. Пенсіонерка Ганна щовихідні їздить до Лук’янців за чотири кілометри від кордону з окупантською Росією. Батьківський будинок вцілів після деокупації, хоча був пошкоджений обстрілами. Раніше родина проводила тут усе літо та вихідні, тепер — бояться.

«Ми у суботу їдемо, попередньо отримавши перепустку. Я до війни встигла вступити у права наслідування, хоча і не прописана в селі. А увечері повертаємось. Звісно, нас тут вважають своїми, ми такі ж місцеві жителі, бо до війни фактично жили тут. Але після 24 лютого боїмося залишатися на ніч. А раптом знову посунуть росіяни? Це ж справа години-двох. Військові нас заспокоюють, вони теж нас знають і ніколи майже ті перепустки не питають», — каже пенсіонерка.

У Дергачівській міській військовій адміністрації давно налагодили систему перепусток. За ними звертаються усі, хто хоче дістатися Козачої Лопані та села Токарівка: рідні місцевих жителів, близькі, волонтери, представники благодійних організацій, які везуть гуманітарну допомогу та люди, що мають право власності на землю або нерухомість у цих населених пунктах.

«Система перепусток працює. Люди заїжджають на деокуповані території, потім виїжджають. До неї звикли усі. Щоб отримати одноразовий документ на в’їзд, звертаються до Дергачівської адміністрації. Як буде за новими правилами, ми поки що не знаємо», — повідомив KharkovNEWS.info очільник Дергачівської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

Що затвердив Кабмін

Уряд постановою № 1292 установив спеціальний прикордонний режим та заборонив вільний вʼїзд, перебування, проживання та пересування осіб у прикордонній зоні. Це смуга місцевості шириною 5 кілометрів вздовж кордону. Тепер, аби потрапити туди, доведеться оформлювати відповідний дозвіл.

«У прикордонній смузі забороняється вільне пересування, перебування, проведення робіт. Тепер необхідно буде оформити дозвіл від органу охорони державного кордону, тобто простіше це у прикордонного загону, на ділянці якого люди планують перебувати. Оформити цей дозвіл можна буде у відповідності до звернення громадян або ж надати необхідну інформацію поштою, електронним зв’язком чи особисто», — пояснив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телеканалу «Еспресо».

Передбачається, що протягом 10 днів прикордонні загони будуть видавати такі дозволи або ж відмовляти людям, які підпадають під умови, що прописані законодавством щодо відмови у такому дозволі. Форма рішення про надання/відмову в наданні або визнання дозволу недійсним буде встановлена Міністерством внутрішніх справ.

У Держприкордонслужбі пояснюють, що це стосується тільки людей, що не прописані у населених пунктах прикордоння — вони можуть вільно пересуватися не тільки своїми селами, а я полями, лісами. Звісно, окрім тих ділянок, де це забороняють військові або поруч із фортифікаційними спорудами.

Довідки доведеться отримувати усім немісцевим. У Харківській районній військовій адміністрації поки чекають уточнень від Держприкордонслужби щодо цього рішення.

«Командир прикордонного загону мені повідомив, що нададуть пояснення на початку року і, скоріше за все, рішення почне діяти уже у другій декаді січня 2024 року. Поки що працюємо за старими правилами. Нові не стосуватимуться місцевих жителів прикордонних сіл», — сказав KharkovNEWS.info голова Харківської районної військової адміністрації Володимир Усов.

«Гості» прикордоння переживають, що не зможуть отримувати перепустки вільно, як зараз, адже раніше у їхніх селах були прикордонні загони, але після 24 лютого 2022 року їх не стало.

«У нашому селі раніше було прикордонники. Але на початку війни частина встигла вийти лісами, а частина перейшла на біг росіян. Від їхнього пукнту у селі нічого не лишилося. Де тепер їх шукати? Боюсь, що це просто ускладнить наші поїздки, допомагати батькам обробляти городи улітку не зможемо. Ми і так дуже часто туди не їздимо, бо дорога складна, прямої немає. Та і військовим не дуже до вподоби, що у селі багато цивільних. І це можна зрозуміти», — каже жителька одного з сіл Вовчанщини.

Поки що незрозуміло також, чи буде перепустка одноразовою чи її надаватимуть на якийсь термін? Чи зможуть люди апелювати на відмову у в’їзді? І чи треба доводити мету перебування у селі, адже багато людей їдуть до рідних або посадити городи?

Джерело

Новости Харькова