«Не помічав страху, роботи багато було»: спогади газовиків, які на початку вторгнення лишилися працювати у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Борис Росличенко. Суспільне Харків/Лариса Говина

Слюсар каже, попри те, що Салтівка була під обстрілами, вирішив виходити на роботу.

"Я не встиг злякатися. Для мене головне — витримувати режим тиску газу. Якщо я не витримаю режим, то буде стільки проблем — люди без газу залишаться. Знову пускати газ. Це такі питання, коли буде залучено дуже багато людей. Не злякався, ні", — говорить Росличенко.

"У перші дні кожен хотів бути корисним": як працював Сергій Малий

35-річний Сергій Малий працює у компанії протягом 12 років.

"Моя зміна закінчила роботу 24 лютого, і знову ми вийшли на роботу 27 лютого. Перші мої виїзди були 3 березня 2022 року. Найперший виїзд — поїхала наша бригада, і сталося поранення нашого майстра. Заявка була о 10-11 годині дня. Подзвонила людина, й сказала, що немає газу у приватному будинку", — згадує Сергій.

Сергій Малий. Суспільне Харків/Лариса Говина

Допомагав колезі, який дістав поранення, коли росіяни бомбили район з літаків.

"Дивлюсь — птахи летять, п'ять птахів — прямо на нас. І звук посилюється. Пролітають п'ять авіабомб. Підходить наш майстер. Так тримається за живіт і каже: “Мене поранило”. Прибирає руку, а на светрі — пляма крові. Ми подзвонили у службу, сказали, що зараз поїдемо у невідкладну допомогу, тому що його поранило. Машину пошкодило. Відірвало двері, відірвало бокові двері з роликів. Йому зайшов уламок прямо до кишківника — лікувався довго, понад 3 місяці. Зараз вже працює", — згадує Малий.

Сергій Малий. Суспільне Харків/Лариса Говина

Коли росіяни влучили в один з найбільших газорегуляторних пунктів Харкова, один з тих, хто був після перших влучань і перекривав газ, — слюсар Сергій Малий.

"Сюди під’їхали тільки, коли росіяни відійшли від кільцевої. Тільки вперше сюди змогли під’їхати. Намагалися з усіх сторін під’їжджати, але вдень неможливо було", — говорить слюсар "Газмережі".

Заявок ставало все більше й більше. Я навіть не помічав страху, роботи багато було. На Салтівці — кожен день. Вдень ми приїжджали за заявками від людей, а вночі, коли комендантська година, за заявками ДСНС. У перші дні кожен хотів бути корисним. А потім теж — при справі. Зараз — так само. Хочеться бути корисним.

Сергій розповідає, зараз працює не тільки на Салтівці, а й в інших районах міста, каже, що головна складність в роботі у 2024 році — подвійні удари росіян.

Розбитий РФ один з найбільших газорегуляторних пунктів Харкова, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Лариса Говина

Сергій та Борис говорять, героїчною свою роботу під час війни не вважають — хочуть бути корисними.

"Я просто виконував свою роботу, а для мене це — основа. Я не думаю, що це героїчна робота. Я вважаю, що героїчна робота — на "аварійці", — говорить Росличенко.

Новости Харькова