Відмова на єВідновлення: чому харків’яни не можуть отримати гроші на ремонт житла

Росіяни тією чи іншою мірою пошкодили понад половину багатоповерхівок у місті.

Кілька тисяч харків`ян уже отримали відмови на виплату грошової допомоги від держави на ремонт пошкодженої квартири. Судячи з обсягів руйнувань, у нашому регіоні буде найбільше негативних відповідей на заяви у «Дії». Місцева влада навіть просить Київ внести зміни у постанову саме для Харківщини.

На дев`ятнадцятому місяці повномасштабної війни кількість пошкоджених будинків у Харкові зростає. Тільки після останніх двох «Іскандерів» додалися кілька десятків багатоповерхівок у центрі і неподалік вулиці Молочної. Не є сталою і кількість жителів міста, які бажають отримати компенсацію з Фонду відновлення на ремонт квартири. Ця програма успішно стартувала навесні, гроші уже отримали понад 20 000 українців. Але виявилося, що не всі харків`яни і жителі області можуть зареєструвати заявку в «Дії». Багато хто отримує відмову навіть на стадії формування, навіть якщо є будинок дуже сильно пошкоджений.

Зруйновані війною

До реєстру пошкодженого майна вносять усі пошкоджені об’єкти у місті. За статистикою міської ради, туди подали 4620 житлових будинків різної форми власності. Ця цифра динамічна: після кожного нового «прильоту» російської ракети вона збільшується. Окрім того, додаються будинки, пошкодження у яких не були очевидними, а більш ретельні експертизи показали різний ступінь руйнувань.

У залежності від тяжкості пошкоджень умовно усі понівечені з 24 лютого 2022 року харківські будинки розділили на три категорії: слабкі, середні і «важкі» пацієнти. Це важливо для визначення майбутнього відбудовника. За словами заступника директора департаменту ЖКГ міської ради Євгена Пасенова, міський бюджет уже відремонтував близько 200 «легких» будинків, на черзі — близько сотні середніх. Усі будинки, капремонт яких коштує понад 30 мільйонів гривень, місто не зможе відновити — їх подають на державну субвенцію.

Паралельно харків`яни подаються на отримання коштів для відновлення власних осель. Тут неважливий ступінь пошкоджень: у «Дії» можна зареєструвати будь-яке житло, квартиру чи приватний будинок, аби претендувати на компенсацію за програмою єВідновлення.

Уже півтора мільярди гривень отримали власники пошкоджених квартир і будинків по всій Україні. Жителі Харкова подали понад 9000 заявок, майже 5000 розглянули і погодили спеціально створені комісії. Харківський міський голова Ігор Терехов просить усіх жителів, чиє житло постраждало, подаватися через «Дію», аби отримати компенсацію за збитки.

«Люди мають право на отримання коштів за свої пошкоджені квартири. І я дуже прошу всіх харків’ян, щоб вони подавали заявку у «єВідновлення». Ці кошти вони зможуть витратити на ремонт своїх квартир», — сказав Терехов в ефірі радіо «Суспільне».

Але здавалося б ідеальна оцифрована система не пропускає деякі заяви, і рахунок відмов навіть не на сотні, а на тисячі. Це, по-перше, оті самі «найважчі пацієнти», яким після діагностики призначене капітальне відновлення. Це будинки, де постраждали перекриття, конструктив. А по-друге, «Дія» не приймає заяви людей із будинків, де є пошкодження місць загального користування. Це не тільки сходові елементи, а навіть вікна у під`їздах.

У міській владі знають про цю проблему і порахували, що таких відмов уже не менше 2000.

«Є об’єкти, по яких люди подаються, але система відмовляє, бо будинок знаходиться у статусі капітального ремонту. Таких у нас 429 об’єкти, після двох останніх ракет додалось ще 72 будинки. Із них шість  — зі значними конструктивними пошкодженнями на Театральній. Вони потенційно у статусі капремонту», — повідомив KharkovNEWS.info Євген Пасенов.

Чому так відбувається? Простими словами, система створена таким чином: вона думає, що немає сенсу пропускати першочергово заявки і виплачувати кошти мешканцям будинків, де не закриті «контури», є проблеми із централізованими системами опалення або водопостачання. На думку «робота», треба дочекатися, поки усе це відновлять, а потім — виплачувати гроші на ремонт квартир. Так само система приймає негативні рішення по будинках, у яких просто немає вікон на сходових клітинах.

У будинку по Салтівському шосе якраз немає скління. Другу зиму, бояться мешканці, доведеться зимувати із плитами ОСБ замість скла.

«Що відбувається в «Дії»? Вона якимось чином знає, що у нашому під`їзді немає вікон у місцях загального користування. І у мене у квартирі їх немає, тож я подаю заяву, а вона мені відмовляє. Але де логіка? Будинок цілий, нам треба жити, необхідні гроші на заміну вікон. А мені кажуть: поживіть ще зиму без скла, бо у будинку його теж немає», — розповідає житель Володимир Даценко.

За статистикою чиновників, у місті загалом близько 1000 багатоквартирних будинків гіпотетично потрапляють до цього переліку. І зволікати з виплатами не можна: через вікна у квартири потраплятиме волога, це зайві ризики на нові руйнування. Тому чиновники уже неодноразово спілкувалися із представниками профільних міністерств, аби спробувати змінити пдіхід.

«Ми розмовляли з міністерством, щоби вони розглянули регіональну зміну до постанови стосовно компенсацій. Ви, припустімо, у будинку, де немає конструктиіних пошкоджень, але розбиті місця загального користування. Пробуєте податися, а вам приходить відмова. Таких об’єктів багато, понад 1000. Нам не вистачає коштів на скління, хоча місто закуповує скло за найнижчою ціною, 4600 гривень за квадратний метр. Такої вартості немає ні в Дніпрі, ні в Миколаєві», — говорить Пасенов.

Поки що відповіді Києва Харкову немає.

«50 років на капітальний ремонт»

Масово отримують відмови у «Дії» і мешканці Ізюму — міста, на яке росіяни найбільше скинули ракет за час повномасштабної війни. Тут треба капітально відремонтувати 120 будинків із 200-т. Це означає, що мешканці усіх 120 будинків отримали або отримають відмову за єВідновленням. Так, тимчасову.

За даними місцевої влади, поки що 20% ізюмців із тих, що намагалися податися в «Дію», дійсно отримали негативну відповідь. У місті наразі відновлюють 10 будинків. Як швидко зможуть капітально відновити ще понад сотню багатоповерхівок, напевно ніхто сказати не може: усе залежить від фінансування.

«Якщо ремонтувати коштом міського бюджету, то це 40-50 років. Якщо державним, із міжнародною допомогою, то, звісно, швидше», — повідомив начальник міської військової адміністрації Валерій Марченко.

Власники квартир, отримуючи відмови на єВідновлення, пишуть до військової адміністрації, сваряться на сторінках у соціальних мережах. Чиновники пояснюють, що іноді люди не бачать руйнувань і думають, що їхній будинок хтось не захотів включити до програми.

  • «А коли будуть ремонти багатоповерхівок? Гайдамацька 12. У під’їзді просто немає вікон, живе багато людей. Але нам відмовили по програмі Є-відновлення, хоча у нас немає тільки склопакета в спальні та на балконі металопластикових конструкцій. У квартирі автономне опалення. Якби були вікна, то можна жити. Адже пошкодження місць загального користування ніяким чином не впливає та не заважає ремонту пошкодження у квартирі. У більшості випадків основна проблема — це пошкодження вікон. Я вважаю що розбите вікно у під’їзді не може заважати всім мешканцям будинку отримати компенсацію по програмі Є-відновлення та жити у більш-менш людяних умовах», — розказує місцевий житель Сергій.

  • Чиновники запевняють, що у цьому багатоквартирному будинку пошкодження місць загального користування серйозніші, тому будинок внесений до переліку на капремонт, а відмова тимчасова, до проведення капремонту.

В Ізюмі вирішили, що не зможуть відновити, скоріше за все, 16 багатоповерхівок. Але рішення щодо демонтажу прийняте лише щодо будинку по вулиці Хлібозаводській, 3.

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

На кінець жовтня українці подали понад 55 000 заяв на компенсацію за пошкоджене житло, майже 32 000 заяв уже опрацювали. Погодили компенсацію 24 000 заявникам на загальну суму в 2,2 млрд грн.

Основне джерело, з якого виплачують компенсації за пошкоджене і знищене внаслідок війни житло, — Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. У ньому на старті програми було зібрано 61,7 млрд грн.

Влада запевняє: не варто хвилюватися, що компенсаційних коштів вистачить не всім, оскільки в майбутньому джерелом для поповнення фінансового ресурсу програми «єВідновлення» стануть кошти від продажу санкційних активів РФ.

Програма «єВідновлення» стартувала 10 травня, у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, у яких є відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь у програмі через портал «Дія».

Із 1 серпня в «Дії» також стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване через війну житло. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню і розташовується на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій.

Усі магазини та майстри, що беруть участь у програмі, зібрані на сайті.

Юлія Агєєва

Джерело

Новости Харькова